Ислямистка група, която тероризира Северен Мозамбик повече от две години,

...
Ислямистка група, която тероризира Северен Мозамбик повече от две години,
Коментари Харесай

Ислямисти искат да правят халифат в Мозамбик

Ислямистка група, която тероризира Северен Мозамбик повече от две години, внезапно стана по-безсрамна и намерено разгласи задачата си да трансформира богатия на газ район в халифат, предава AFP.
През последните седмици джихадистите завзеха държавни здания, ограбиха банки, блокираха пътища и развяха черно-белия си байрак над градове и села в провинция Кабо Делгадо.
" Искаме всички тук да ползват ислямското законодателство ", съобщи член на групата с автомат „ Калашников “ пред ужасени поданици във видео, което наподобява е било снимано в Мокимбоа да Прая след неотдавнашна офанзива.
Мокимбоа да Прая е мястото, където бойците провеждат първата си офанзива през октомври 2017 година
Доскоро самоличността на нападателите оставаше неразбираема, а заявените им планове незнайни. Но в най-новите видеоклипове джихадистите към този момент не си вършат труда да покриват лицата си.
" Ние не желаеме държавно управление от неверници, желаеме държавно управление на Аллах ", добави членът на групата, говорейки на локалния език пред жителите, събрани на протест.
Повече от две години джихадистите нападат основно към изолирани села, убивайки повече от 700 души, настояват от Лекари без граници и с дейностите си са разселили минимум 200 000, съгласно локалния католически архиепископ Дом Луис Фернандо.
Миналия месец групата стана по-смела и се впусна още веднъж в Мокимбоа да Прая, нахлувайки в града преди изгрев слънце, с цел да атакуван държавни и военни институции.
В интервала по-късно те намерено поеха контрола над три региона на Кабо Делгадо.
Местно те са известни като Ал-Шабаб, макар че нямат известни връзки с безпощадната джихадистка група с това име, настояща в Сомалия.
„ Централноафриканска провинция на Ислямска страна “(ЦАПИД), обвързвана с групировката " Ислямска страна ", пое отговорност за офанзивата против Мокимбоа, както и няколко предходни офанзиви от предходната година.
" От изображенията и от казаното от бунтовниците знаем, че тези мъже са от град Мокимбоа да Прая и че принадлежат към групата, направила първата офанзива през октомври 2017 година ", сподели специалистът по африканска история Ерик Морие-Гено, старши учител в университета Куин’с Белфаст в Северна Ирландия.
" Чуваме още веднъж да слагат своята последна цел: основаването на ислямистка страна, контролирана от законите на шариата. “
Хиляди хора са избягали в пристанищния град Пемба, столицата на Кабо Делгадо, търсейки леговище измежду другари и родственици.
Най-новата поредност от набези накара държавното управление да наеме частна южноафриканска военна компания, която изпрати хеликоптери, с цел да помогне за справяне с въстанието.
Експертът по сигурността Жасмин Оперман е скептично надъхан към „ лова на ислямисти от небето “.
" Това може (да работи) в кратковременен проект ", сподели тя пред Агенция Франс Прес. Но „ не можете да разрешите историята на занемаряване на казуса в Кабо Делгадо посредством военна интервенция “.
В Кабо Делгадо има големи ресурси от природен газ и и там се създават към 80 % от международната рубинова продукция.
Това обилие от естествени благосъстояния в една от най-бедните провинции на страната я трансформира в буре с барут на евентуален спор за запаси.
Френската компания Total има дял от 25 милиарда $ в плана за полутечен природен газ в Палма на към 60 километра от Мокимбоа да Прая.
Exxon Mobil също влага милиарди в плана за полутечен природен газ за басейни Ровума край северното крайбрежие на Мозамбик.
Петролните колоси неведнъж приканват държавното управление да разположи повече бойци в региона.
Нито един от плановете за полутечен природен газ до момента не е подложен на офанзива.
" Бунтовниците нападат пътища и нападнаха стратегическото градче Мокимбоа да Прая с летището и пристанището ", съобщи Морие-Гено.
„ Корпорациите, занимаващи се с полутечен природен газ скоро също ще би трябвало да наемат хиляди служащи и тези лица рискуват да станат цели “, предизвести той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР