Isle of Man TT е известно като най-опасното състезание в

...
Isle of Man TT е известно като най-опасното състезание в
Коментари Харесай

Състезателите на Isle of Man TT рискуват всичко за опасно състезание: „Това е най-доброто нещо на света“

Isle of Man TT е известно като най-опасното съревнование в моторните спортове в света и от основаването си през 1907 година, повече от 250 ездачи и няколко фенове са били убити на трасето. И въпреки всичко всяка година мотоциклетни състезатели търсят покана за каране.

Ричард „ Млечния “ Куейл, локален манкс, както се назовават ​​жителите на остров Ман, е видял върховете и спадовете на надпреварата. Той завоюва ТТ през 2002 година и беше съществено ранен при конфликт на трасето през идната година.

„ Това е най-хубавото нещо на света, което някой може да желае да направи “, сподели Куейл. „ Защо бих желал да го спра, единствено тъй като ме нарани? “

Какво прави ТТ на остров Ман толкоз рисков?

ТТ, което значи Туристически трофей и Време Съдебният развой се организира всяка година на остров Ман, който се намира в средата на Ирландско море, с Англия на изток и Ирландия на запад. С изумрудени полета и скалисти крайбрежия, осеяни с овце, и руините на средновековни крепости, нормалният темп на живот на острова е муден, даже приспивен. Всичко това се трансформира за две седмици всяка година, започвайки от края на май.

Състезателите се движат с висока скорост по публични пътища, които са отворени за естествен трафик, единствено до 30 минути преди началото на надпреварата по трасе от 37 благи. Той покрива огромна част от острова, минава през села и пасища, като ездачите вършат повече от 200 завоя единствено на сантиметри от скални стени, здания, поданици и почитатели.

Британският ездач Питър Хикман, един от най-хубавите мотоциклетни състезатели в света, не е чужд за надпреварите, само че прави оценка нещо особено в Isle of Man TT. Той завоюва 13 TT надпревари, в това число тазгодишното конкуренция, Senior TT: 225 благи за шест изтощителни обиколки.

„ Вие безусловно се състезавате през село “, сподели Хикман. „ И имам възприятието, че не би трябвало да го правиш, само че ни е разрешено. “

Около 100 мотоциклетни състезатели излизат по пътищата в течение на двете седмици на TT. Има пет класа надпревари, подбудени от мощността на мотоциклета и броя на обиколките. Състезателите непрестанно стопират, превключват предавките и въртят газта, хиляди пъти във всяка обиколка. Състезателите ще доближават 200 mph по време на обиколки.

След това има надпреварата с панер. Триколесни измислици крещят към трасето с водач и пасажер, чиято работа е да хвърлят тежестта си към всеки завой, единствено на сантиметри от земята.

Ричард „ Млечния “ Куейл, който за първи път взе участие през 1997 година и завоюва надпреварата пет години по-късно, знае добре заплахите. Той е израснал на остров Ман и е следил по какъв начин състезателите се форсират всяка година. Това беше дребна неточност, която едвам не го умъртви през 2003 година Той влезе прекомерно рано в завой и хвана скалната стена с рамо. Стисна го и той беше издърпан в стената.

„ Когато се обърка, може да те нарани “, сподели той.

Защо е позволено такова рисково съревнование?

Трудно е да си представим подобен спокоен остров като дом на дива и невероятна раса, само че хората на остров Ман постоянно са обичали да вършат нещата по собствен метод, доктор Катриона Маки, която преподава история на острова в университета студенти, сподели Бил Уитакър.

През вековете кръвта и културите на англичаните, ирландците и викингите се сблъскват и смесват, с цел да основат неповторимата еднаквост на Манкс, сподели тя. Островът е бил седалище на скандинавското кралство за известно време и викингите са основали там директорски орган, наименуван Tynwald, който е приет за най-стария непрестанен парламент в света.

Tynwald към момента основава закони през днешния ден, макар че английският монарх е държавен глава и има право на несъгласие върху законите. На процедура тази власт съвсем в никакъв случай не се употребява и остров Ман гневно пази своята самостоятелност.

Тази самостоятелна линия не значи изолираност. Островът също работи дълго и настойчиво, с цел да притегли туристи, като да вземем за пример 40 000 почитатели, които вършат поклонение всяка година за остров Ман TT, сподели Матю Ричардсън, куратор в Националния музей на наследството на Манкс.

В началото на 20-ти век Обединеното кралство забрани затварянето на пътища за надпревари, само че остров Ман го позволи, тъй че колите и водачите се насочиха там за надпревари от 1904 година, сподели Ричардсън. Шофьорите на мотоциклети последваха през 1907 г. 

„ Вицегубернаторът беше братовчед на ръководителя на Кралския авто клуб сър Джулиан Орд “, сподели Ричардсън. „ Икономиката на остров Ман по това време беше мощно подвластна от туристите, идващи тук. И той смяташе, че провеждането на спортно събитие единствено ще докара повече туристи. И се оказа, че е безусловно прав. “

Какво е Isle of Man TT като през днешния ден?

Днес Isle of Man TT е преуспяващ двуседмичен празник на мотоциклетните надпревари. Любителите на мотоциклети се изсипват на острова, с цел да гледат надпреварите и да карат по публичните пътища, които построяват спортното трасе.

Състезанието остава вълнуващо и рисково. През последните две години са убити седем ездачи.

Организаторите на ТТ са подхванали стъпки за минимизиране на риска, където е допустимо, сподели Пол Филипс, индивидът, който управлява надпреварата през последните 15 години.

„ Единственият метод да създадем това събитие безвредно е да не го вършим, разбирате ли? Ако ще се състезаваме със спортни мотоциклети през градове и села по публични пътища, тази присъща заплаха ще бъде там, " той сподели.

За да бъде по-безопасно, състезателите се изпращат на стартовата линия на шпации от 10 секунди, с цел да се направи разстояние сред тях. Може би най-значимата смяна е прецизното ограничение на броя на състезателите до малко над 30 тима с панер и 100 соло ездачи.

Има и непоколебим протокол за бъдещите ездачи за първи път — и „ Млечния “ Куейл е основна част от него. Той развежда новодошлите из игрището с кола. След това, по време на подготвителната седмица, той ги води в действителна обиколка, с цел да види по какъв начин се показват и дали могат да се оправят.

Рени Скейсбрук, мотоциклетен публицист на цялостен работен ден и играч на повърхностен работен ден, караше зад Куейл по време на началната си обиколка през 2022 г. 

„ И в действителност изкрещях в каската си “, сподели той. „ Казах си: „ Това е цялостна полуда. “

Скейсбрук се завърна тази година за още една година надпревари.

Състезателите не са там поради паричните награди. Победителят в тазгодишното съревнование от най-голям клас TT завоюва малко над $30 000, сума, която е оскъдна спрямо други професионални спортове.

Ездачите са там за тръпката. Шампионът Питър Хикман споделя, че надпреварата с ТТ го кара да се усеща жив – макар или може би заради риска от гибел.

" Мисля, че можеш в действителност да оцениш живота единствено в случай че се поставяш тук-там, които го рискуват ", сподели той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР