Исландия възобновява лова на китове при по-строги правила, за да „подобри хуманното отношение към животните“

...
Правителството на Исландия заяви, че ловът на китове може да
Коментари Харесай

Правителството на Исландия заяви, че ловът на китове може да се възобнови в петък при по-строги условия и наблюдение, след като реши да не удължава временната двумесечна забрана, наложена поради опасения за хуманното отношение към животните.

Исландия е една от само трите страни, които позволяват търговския китолов, заедно с Норвегия и Япония, изправена пред яростни критики от еколози и защитници на правата на животните.

„Китоловът може да се възобнови утре... (с) подробности и по-строги изисквания за ловно оборудване и методи на лов, както и засилен надзор“, каза министерството на рибарството в изявление за AFP в четвъртък.

Благотворителната организация за защита на животните Humane Society International нарече това „опустошително и необяснимо решение“.

Исландия спря своя лов на китове на 20 юни, след като доклад, поръчан от правителството, заключава, че ловът не е в съответствие със Закона за хуманно отношение към животните на страната.

Последен мониторинг от Исландската хранителна и ветеринарна служба на лова на китове, при който се използват експлозивни харпуни използвани, установиха, че убиването на животните е отнело твърде много време въз основа на основните цели на Закона за хуманно отношение към животните.

Шокиращи видео клипове, излъчени от ветеринарните власти, показват агония на кит, докато е бил преследван в продължение на пет часа.

A работна група, създадена през юли и съставена от експерти от Хранителната и ветеринарна служба и Дирекцията по рибарство, заключи, че е възможно да се подобрят методите за лов на китове, каза министерството.

„Има основа за извършване на промени в метода на лов това може да доведе до намаляване на нередностите по време на лов и следователно да подобри аспекта на хуманното отношение към животните", каза министерството в четвъртък.

Но Humane Society отхвърли тези заключения.

"Необяснимо е, че министърът (на рибарството) (Svandis) ) Svavarsdottir отхвърли недвусмислените научни доказателства, които самата тя е поръчала, демонстрирайки бруталността и жестокостта на търговското убиване на китове“, каза нейният изпълнителен директор за Европа Рууд Томброк.

В страната има само една останала китоловна компания, Hvalur, и нейният лиценз за лов на китове изтича през 2023 г.

Друга компания затвори харпуните си завинаги през 2020 г., заявявайки, че вече не е печеливша.

Годишните квоти разрешават убиването на 209 китове - вторият по дължина морски бозайник след синия кит – и 217 малки китове, един от най-малките видове.

Но уловът намаля драстично през последните години поради намаляващия пазар на китово месо.

Нарастващо противопоставяне у дома

Томброк от Humane Society каза, че "няма начин да направим харпунирането на китове в морето нещо друго освен жестоко и кърваво и никакви модификации няма да променят това."

"Китовете вече са изправени пред безброй заплахи в океаните от замърсяване, изменение на климата , заплитане в рибарски мрежи и удари на кораби“, каза той.

„Исландия имаше шанс да постъпи правилното нещо и избра да не го направи.“

Китоловният сезон в страната традиционно приключва в края на септември или началото на октомври.

Китоловната компания Hvalur все още не е коментирала решението от четвъртък, но непотвърдени съобщения в медиите в Исландия по-рано тази седмица казаха, че нейните лодки вече са в морето, за да търсят перка китове в очакване на обявяването в четвъртък.

Противопоставянето на китолова нараства в Исландия, като мнозинството сега е в полза на отпадането на тази практика.

Проучване, публикувано в началото на юни, показва, че 51 процента от исландците са против лов и 29 процента „за“, като над 60-годишните са най-за.

Исландия е зависила в голяма степен от риболова и китоловството от векове.

Но през последните две десетилетия нейната туристическа индустрия, включително обиколките за наблюдение на китове, процъфтява – и двата ключови сектора на икономиката имат различни интереси.

Япония, далеч най-големият пазар за китово месо, възобнови търговския китолов през 2019 г. след прекъсване от три десетилетия, намалявайки драстично необходимостта от внос от Исландия.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР