Исландия, Сингапур, Андора, Швеция и Великобритания са петте страни с

...
Исландия, Сингапур, Андора, Швеция и Великобритания са петте страни с
Коментари Харесай

Топ 5 на държавите с най-здрави хора

Исландия, Сингапур, Андора, Швеция и Англия са петте страни с най-здраво население. Изследователи са стигнали до това умозаключение, сравнявайки приходите на глава от популацията, просветителния ценз, и равнището на фертилност измежду дамите.

Изследването за здравето на популацията в страните по целия свят е направено през септември. Използвани са данни от проучване за тежестта от болести, контузии и рискови фактори от 1990 до 2015 година, както и социално-демографския показател, написа Business Insider.

Според диетолози първите пет страни в класацията са и с най-хубави хранителни привички. Според тях диетите на страните с най-здраво население включва редица значими хранителни субстанции като омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.

Англия заема петото място в класацията. Това, съгласно диетолога Шона Уилкинсън, е поради наложилите се модерни хранителни трендове. Тя е на мнение, че британците са се отдалечили от модифицираната храна за сметка на локалните сезонни артикули. Зимните зеленчуци като сладки картофи, пащърнак и брюкселско зеле, които нормално се отглеждат във Англия, са по-богати на хранителни субстанции, имат повече витамин С и скъпи фибри.

Андора заема четвъртото място и повода за това е потреблението на вино. Социално-демографския показател предизвестява, че потреблението на алкохол е възходящ проблем, когато става дума за международното здраве, само че дребната националност в Андора, е на второ място по консумация на алено вино в света, написа БГНЕС.

Червеното вино съдържа антиоксидант наименуван ресвератол, който, съгласно Уилкинсън, може да предотврати сърдечносъдовите болести, както и високия холестерол, защитавайки алените кръвни кафези и тромбоцитите. Червеното вино, също така, може да предотврати образуването на тромби, които са най-честата причина за инсулти.

Две скандинавски страни влизат в петте най-здрави страни. На трето място е Швеция. Д-р Мерилин Гленвил, диетолог и създател на книгата “Естествена опция на захарта ” споделя, че шведската диета съдържа доста храни, които са лесноусвоими. “Шведите се хранят с висококачествени млечни артикули. Освен това са известни с произвеждането на здравословни ферментирали млечни артикули ”, показва тя. Един подобен локален деликатес е непосредствен до българското кисело мляко и се назовава “filmjölk ”. Това мляко съдържа разнообразни благотворни бактерии.

Британският диетолог Лили Сотър споделя, че билките и подправките, които се съдържат в сингапурската кухня предотвратяват развиването на някои заболявания като това е една от многото аргументи Сингапур да бъде втората страна с най-здраво население. Сотър е на мнение, че подправки като джинджифил и куркума, които са главните съставки, от които се прави обичайното за страната къри, имат противовъзпалително деяние, успокояват и оказват помощ срещу повръщане. Освен това джинджифилът ускорява обмяната на веществата като по този метод се подкрепя достигането на жизненоважните хранителни субстанции до органите. Исландия оглавява класацията за най-здраво население.

Според диетолозите повода за това е прецизната политика на държавното управление на надзор на храните, както и на добивите на прясна риба. Рибата играе основна роля в живота в страната – сьомгата и херингата са най-често употребяваните риби в страната, като тъкмо те съдържат най-големи количества Омега – 3 мазнини, които забавят освобождението на въглехидрати в организма. Тези мазнини ни карат да се усещаме по-дълго време сити и управляват глада, споделят диетолозите.

Едно от обичайните им ясния е “Harðfiskur ” – сушена риба, която се сервира нормално с самун с цели зърна. Той е богат на фибри и подкрепя храносмилането. Скандинавците са склонни да ядат повече висококачествена, нерафинирана храна и въглехидрати под формата на ръж и ръжен самун, които са значими за здравето.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР