Искате тонус и енергия? И най-вероятно всяка сутрин или по

...
Искате тонус и енергия? И най-вероятно всяка сутрин или по
Коментари Харесай

С какво да замените кафето? 8 ободряващи и здравословни предложения

Искате тонус и сила? И най-вероятно всяка заран или по няколко пъти дневно посягате към кафето. Кофеинът обаче има други възможности, които ще ви донесат освен жизненост, само че и още доста изгоди за здравето.

 
Ройбос
В Южна Африка, откъдето произлиза това растение, от епохи го употребяват като лечебно растение. Съвременните експерти пък са потвърдили, че той е извънредно богат на антиоксиданти - изключително зеленият, неферментирал ройбос. Тъй като не съдържа кофеин, можете да пиете чай от него през целия ден, и то в огромни количества.

За да ви е по-вкусен, смесете червен със зелен ройбос и оставете да се запари за 5 мин. Тъй като съдържа доста малко танини, настойката не става горчива.

Розмарин
Познавате растението като ароматна билка, само че знаете ли, че тя има свойството да тонизира и може да прогони от вас както физическата, по този начин и умствената отмалялост. е мощен антиоксидант, който и е извънредно потребен за черния дроб и стомашно-чревния тракт.  

Можете да си приготвите лека настойка от розмарин. Добавете 1 ч. л. от билката към чаша вряла вода, оставете да се запари 10 мин, прецедете и изпийте освежаващата напитка.

 
Зелен чай
Зеленият чай е прочут с богатото си наличие на антиоксиданти и полифеноли, които противодействат на свободните радикали и на процеса на стареене, а в същото време и работи освежаващо. Всички чайове съдържат кофеин, който обаче изчезва съвсем изцяло, в случай че изхвърлите първата отвара.

Ако желаете да се възползвате умерено от свойствата на зеления чай, просто си направете втора отвара и пийте 1-2 чаши дневно!



 
Лимон с мед
Лимоните са ефикасно средство за повече тонус, защото са доста богати на витамин С. Медът в комбинацията е за намаляване на киселия усет и за възстановяване на цялостното здраве на организма.

Използвайте единствено прясно изцеден лимон, а не продаван в бутилка лимонен сок! Смесете киселия сок с малко хладка вода и го подсладете с мед на усет.

 
Масала чай
Известният индийски чай се подготвя от примес от черен чай, джинджифил, канела, кардамон, черен пипер, карамфил и мляко. Напитката е със мощно освежителен и сгряващ резултат, от който можете да се възползвате и при настинки.

За да приготвите към 4 чаши от напитката, ще са ви нужни: 12 зрънца кардамон (счукани); 1-2 пръчици канела (леко натрошени); 1 ч. л. индийско орехче; 1 ч. л. карамфил (или 4-5 зрънца); 1 ч. л. джинджифил (настърган); 3 ч. л. черен чай; 2-3 зърна черен пипер; 500 мл. мляко (може краве или ядково); мед на усет. Първо сложете на котлона да заври 1 л вода в подобаващ съд. След това прибавете подправките и варете (с капак) 5-6 мин. Свалете от котлона и прибавете черния чай. Оставете да се запари 2-3 мин и прецедете. Овкусете с мед и мляко.

 Масала чай

 
Мента
Това благоуханно растение несъмнено е синоним на прохлада и даже да не вярвате, то е доста ефикасно средство за тонизиране.

Приета във тип на настойка, лютивата мента освен ободрява, само че има и потвърдени психостимулиращи свойства, а също така успокоява стомашните конвулсии.

Залейте 2 ч.л. от уханната билка с 250 мл вода. Оставете да се запари за 60 мин, прецедете и изпийте по този начин приготвения чай.

 
Облепиха
Облепихата, известна още и с наименованията морски зърнастец, ракитник и сибирски ананас, съдържа 30 пъти повече витамин С от портокала! Обикновено от нейните киселички и леко стипчиви плодове се подготвят сиропи и сокове, които укрепват имунната система и оказват помощ в битката с тежките инфекции и чувството за безсилие.

За да засилите резултата от тази билка, прибавете сироп или сок от облепиха към шейк от червени плодове. Така ще се заредите със постоянна доза антиоксиданти!

Касис
Ободряващото и енергизиращото деяние на дребните плодчета се крие в благосъстоянието от витамини.

По наличие на витамин С касисът (наричан още френско грозде) отстъпва единствено на шипката и на облепихата, а общото му наличие на витамини е 10 пъти по-голямо от това в ябълката. От касиса нормално се подготвят сиропи, сокове, мармалади, компоти...

Можете да си приготвите смути от 1 (малък) грейпфрут, 2 банана и 200 г касис. В блендер смесете двата обелени и нарязани банана с измития касис. Към тях прибавете изцедения сок от грейпфрута.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР