Исканията за нови жилищни кредити през първата половина на 2019

...
Исканията за нови жилищни кредити през първата половина на 2019
Коментари Харесай

Пощенска банка: Исканията за кредит за жилище нарастват с 50%

Исканията за нови жилищни заеми през първата половина на 2019 година са с над 50% повече, в сравнение с през същия интервал на предходната година, сочат данните на Пощенска банка.

Най-активно продължава да е търсенето на жилища в огромните градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, които образуват към 75% от новите заявки за ипотечен заем в банката. Средният размер на заема също бележи растеж, като за първите 5 месеца на 2019 година доближава до 56 500 евро, по отношение на 51 200 евро за същия интервал предходната година.

Национално представително онлайн изследване, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка, демонстрира, че най-често жилищен заем употребяват хора с висше обучение, на възраст сред 30 и 40 години, фамилни и със междинен приход от 900 до 2 000 лв. на месец.

55% от хората, които не живеят в лично жилище, имат намерение да си купят като близо половината от тях показват жилищния заем като главно средство за финансирането му, сочат резултатите от изследването. На второ място се подрежда опцията за финансиране на покупката със лични средства, посочена от 25% от интервюираните, 2% от тях биха употребили заем от другар или родственик, а останалите 25% – композиция от жилищен и потребителски заем или посредством лични средства и заем.

46% от хората, взели участие в изследването, които към този момент са изтеглили жилищен заем, споделят, че инвестицията им носи сигурност и успокоение за бъдещето. Другите аргументи да теглят жилищен заем са потребността от парцел в съответно обитаемо място (44%), желанието за автономия (37%), нарастване на членовете на фамилията (30%), опция да обезпечат дом за децата си (30%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР