Искането за сваляне на парламентарното доверие от правителството внесе лидерът

...
Искането за сваляне на парламентарното доверие от правителството внесе лидерът
Коментари Харесай

Мицотакис е изправен пред вот на недоверие след нови разкрития за влаковата катастрофа през 2023 г.

Искането за събаряне на парламентарното доверие от държавното управление внесе водачът на опозиционното лявоцентристко придвижване ПАСОК-Движение за смяна Никос Андрулакис във връзка обява на неделното издание на в. " Вима ", в която се твърди, че записът на диалога сред началника на придвижването на гара Лариса и ватман малко преди железопътната злополука в прохода Темпе на 28 февруари предходната година е бил манипулиран.

Правителството отхвърли обвиняванията и се чака да оцелее при вота на съмнение, защото партията има болшинство в Народното събрание, отбелязва Ройтерс. Но предлагането акцентира какъв брой доста хора към момента са ядосани от бедствието, което разкри по какъв начин десетилетия занемаряване и неприятно ръководство са заплашили сигурността на железниците. Експертите споделят, че малко се е трансформирало в посока към възстановяване на стандартите от този момент, показва организацията.

" Като всеки гръцки жител, и ние желаеме да знаем истината ", сподели ръководителят на лявоцентристката партия ПАСОК Никос Андрулакис пред Народното събрание през вчерашния ден.

Води се правосъдно разследване, което се чака да завърши през идващите месеци. Властите повдигнаха обвинявания против десетки хора за злополуката, в това число против шеф на гара, който е в ареста в очакване на правосъден развой.

Като съществена причина за челния конфликт сред пътнически и товарен трен следствието и специфичната парламентарна анкетна комисия показаха неточност на ръководителя на придвижването на гара Лариса, който е разрешил на двата влака да преминат по едно и също време по единичната линия.

Разследващите, наети от родственици на жертвите, също настояват, че бързото унищожаване на изгорелите вагони от мястото на злополуката и полагането на трошляк може да са унищожили доказателства. Гърция не разполагаше с работещ народен орган за следствие на сходни произшествия все още на злополуката, отбелязва Ройтерс.

Роднините на жертвите започнаха петиция за смяна на вековни правила, които пазят политиците от правосъдно гонене. Досега те са събрали над 1,3 милиона подписа.

Партията " Нова народна власт " на Мицотакис, която води в изследванията на публичното мнение, споделя, че опозицията употребява случая, с цел да се облагодетелства политически. Министърът на правораздаването Йоргос Флоридис дефинира обвиняванията като " акция от неистини и измами ".

Вотът на съмнение е подсилен от още три леви опозиционни сили - най-голямата СИРИЗА, " Нова левица " и " Курс на свободата ". Десноцентристката " Нова народна власт " на премиера Кириакос Мицотакис разполага с удобно болшинство от 158 места в 300-членния парламент, отбелязва АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР