Искането на главния прокурор г-н С. Цацаров до ДАНС за

...
Искането на главния прокурор г-н С. Цацаров до ДАНС за
Коментари Харесай

ЕС ясно определя офшорните зони. Кои са те? Пълен списък

Искането на основния прокурор господин С. Цацаров до ДАНС за даване на съгласуваност от лица заемащи висши обществени длъжности с офшорни компании има своята ясно избрана правна и финансова рамка. Става въпрос за откриване на средства и имущества, за които може да се допуска, че са добити от политици и високопоставени длъжностни лица, в нарушаване на данъчното законодателство на страната.

Тук основен е въпросът кои страни са третирани като офшорни зони от Европейски Съюз и са обект на ограничавания и надзор от страна на европейското законодателство, което България би трябвало да съблюдава.

Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество има измежду своите задания да следи за ясното използване на нормите, в това число правните, стопански и финансови условия на Европейски Съюз във всяка една от страните членки. В тази връзка правната рамка би трябвало да бъде доста ясно заложена и оповестена.

През 2017 година Европейски Съюз в лицето на Съвета на министрите на финансите включва в формален лист 26 страни, които са оповестени със статут на офшорни зони (Списъкът е прибавен по-долу) Същевременно Европейски Съюз приема, че по отношение на въведените от редица страни нови условия за надзор на финансовите потоци против прането на пари и прочие този лист би трябвало да се редуцира.

След 2017 година в формалния лист на Европейски Съюз понижава, броя на офшорните зони е сведен на половина по отношение на 2016 година

През 2018 година финансовите министри на Европейски Съюз се съгласяват да извадят още 8 страни, (в това число добилата популярност Панама) от „ черния лист “ на страните с офшорен статут по отношение на условията на Европейски Съюз.

Освен Панама от листата са извадени също ОАЕ, Тунис, Макао, Гренада, Барбадос, Южна Корея и Монголия. Аргументът е съгласно министрите на Европейски Съюз, че посочените страни са изразили публично единодушие да одобряват стандартите на Европейски Съюз за данъчна бистрота.

В България страните осъществяващи офшорна активност са посочени в приложение към Заповед No ЗМФ-1303/21.12.2016 година на министъра на финансите. В одобрения към този миг лист не са отразени последващите промени с изключените нагоре осем страни.

Списък на офшорните зони:

1. Антигуа и Барбуда
2. Бруней Даруссалам
3. Вирджинските острови (САЩ)
4. Гренада
5. Гуам остров (САЩ)
6. Доминиканската република
7. Кооперативна република Гаяна
8. Лабуан
9. Макао
10. Нова Каледония
11. Обединени арабски емирства
12. Общността на Бахамските острови
13. Оман
14. Остров Рождество (Коледен остров) (брит.)
15. Острови Кук (новозел.)
16. Питкерн
17. Република Вануату
18. Република Либерия
19. Република Малдиви
20. Република Маршалски острови
21. Република Палау
22. Република Панама
23. Република Фиджи

24. Сарк

25. Сейнт Лусия
26. Хонг Конг (Китай)

------------

Авторът Бранимир Ботев е шеф на EISA
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР