Искаме извинение от г-жа Вергиния Цанова, заместник-началника на РЗИ-Бургас, за

...
Искаме извинение от г-жа Вергиния Цанова, заместник-началника на РЗИ-Бургас, за
Коментари Харесай

РЗИ-Бургас: Няма нужда туристите да отбягват радиационния плаж Вромос

Искаме опрощение от госпожа Вергиния Цанова, заместник-началника на РЗИ-Бургас, за неверните данни. Така протестиращи в Черноморец анонсираха своите претенции към общинските управляващи откакто в края на предходната седмица излезе информация, че на плажа Вромос при Черноморец има повишено равнище на радиация, написа Expert.bg.

Протестиращите желаят от общината да има експертен екип, в който да има радиолог, да се излезе със мнение за залива Вромос и който по-късно мнение спекулира, да му се търси правосъдна отговорност. Те упрекнаха Цанова, че споделила, че имало 50 пъти по-висока радиация (бел. ред. - точните думи на Цанова са: " Разликата в наличието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната линия във връзка с този терен по отношение на останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие, е сред 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни детайли е доста дълго, то надвишава 90-100 години " ). Не Черноморец, а Чернобил, оплакаха се хората, съобщи Нова телевизия.

Основно стачкуват хотелиери, поради отменянето на резервации, откакто новината стана факт на 6 юли.

Същевременно началникът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров призна, че няма 50 пъти повишено равнище на радиацията. Радиационният декор бил 2 до 3 пъти повишен по отношение на другите плажове, посочи Паздеров, който не пожела да разяснява какво ще прави с Цанова. Протестиращите обаче обясниха, че фонът трябвало да е 0,2, а било измерено 0,4, като не стана ясно по какъв начин това не е два пъти повече.

Ясно е КОЙ – някой да вземе залива, да го застрои и да няма сезон, та всички да идат в Созопол, заключи един от протестиращите пред Нова телевизия. А различен, който се показа за доктор, изясни, че в дребни дози радиацията била потребна.

За край Паздеров съобщи, че туристите не би трябвало да си анулират резервациите, тъй като качеството на водата и на плажовете било доста високо.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР