Искаме да се подобрят определени текстове в Конституцията. На първо

...
Искаме да се подобрят определени текстове в Конституцията. На първо
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Членството на България в ЕС и НАТО да бъде разписано в Конституцията

„ Искаме да се подобрят избрани текстове в Конституцията. На първо място – да се подсигурява новият геополитически статут на страната. България е със статут на член и на НАТО, и на Европейски Съюз. Стана доста фешън да се афишират референдуми, което е значим инструмент за допитване до народа, само че не по всички въпроси. Искаме да се направи разлика по кои въпроси може да има такова допитване ”. Това съобщи някогашният ни дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

Тя е един от обществениците, подписали писмо до водачите на групи и шефове на комисии в 49-ото национално заседание с искане участието на България в Европейски Съюз и НАТО да бъде написано в Конституцията. В главния ни закон да бъде неразрешено провеждането на референдуми за овакантяване на евро-атлантическите структури. А връзките с страни, оповестили страната ни за неприятелска, да се контролират със закон, е настояването на тези общественици.

Конституцията е народен документ, той отразява действителностите в съответната страна, сподели Поптодорова в пояснение за концепцията, която пази. „ Говорим за тема и решения, които се взимат въз основата на класифицирана информация. Няма по какъв начин 400 000 души (какъвто е минимумът подписи, с цел да се организира национално допитване) да са в течение на тази поверителна информация, която е освен национална, тя е и интернационална. Това е цялата глупост по референдуми по въпроси, свързани с интернационалните контракти и с световни геостратегически въпроси ”, сподели дипломатът.

За откритото писмо, подписано и от нея, в което се споделя, че националният ни суверенитет се подсигурява от Въоръжените сили на България, както и от участието ни в НАТО и нейните командни структури, дипломатът сподели, че това попада под член 9 в Конституцията. Според член 9: „ Въоръжените сили подсигуряват суверенитета, сигурността и независимостта на страната и пазят нейната териториална целокупност. Дейността на въоръжените сили се урежда със закон. Тя напомни, че армията ни е обитавала най-вече в казармите.

„ Изключено е да бъдем нападнати от натовска страна ”, безапелационна бе Елена Поптодорова. Тя даде образец, че Гърция и Турция не питаят огромно доверие една към друга, само че съжителстват спокойно. „ В последна сметка въпросът е да се подсигурява мира на жителите ”, добави дипломатът.

Запитана каква е концепцията знамената на НАТО и на Европейски Съюз да станат детайли, допълващи националната символика, тя изясни, че не това е задачата. Искането е знамената на двете интернационалните организации да се демонстрират по публични мотиви, сподели тя. „ Тук става въпрос за внушения. Всички желаеме мир, въпросът е по какъв начин той ще бъде най-добре предпазен. В днешните условия той ще бъде най-добре предпазен в групова защита в съюзничество с армиите на НАТО и с Европейски Съюз. В другите конституции на страни от двете организации няма сходни текстове ”, призна Поптодорова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР