Искам да задам два конкретни въпроса на министър Василев, които

...
Искам да задам два конкретни въпроса на министър Василев, които
Коментари Харесай

Нинова към министър Василев: Защо банковите сметки за заплати още не са освободени от такси?

„ Искам да задам два съответни въпроса на министър Василев, които засягат милиони българи, и в случай че може да получа съответни отговори. Първият касае решение на Народното събрание от юли 2023 година, когато, по предложение на „ Българска социалистическа партия за България “, приехме, че преведените суми от трудови хонорари, стипендии, обществени заплащания по банков път ще бъдат освободени от такси. Вие имахте положително предпочитание да изсветлите заплащанията и да се борите със сивата стопанска система, ние – да помогнем на работещите хора и междинната класа. Обаче, вместо да помогнем на работещите, напомпахте още банките. Защото до ден сегашен нищо от това не се е случило, а банките не престават да таксуват хората. “ Така се обърна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада към министърът на финансите Асен Василев.
По нейните думи, социалистите са отправили въпрос към министъра какъв е казусът и по кое време ще бъде решен, а той е дал отговор, че Българска народна банка не води статистика и не събира данни за тези сметки, а всяка банка си води лична политика.
„ Едната банка споделя – с цел да ви разкрием такава сметка, би трябвало да си закриете друга, в случай че има такава. Но откриването и закриването ще ви коства пари. Министерството на финансите излезе с публична позиция – може да имате още една сметка, с изключение на безтаксовата. Нито едното, нито другото се случва. Питам Ви, господин Василев, по кое време този проблем ще бъде решен? Защото сте ми дал отговор, че сте внесли промени в Закона за платежните услуги и платежните системи. Прочетохме го – в този закон няма нито дума по този проблем “, добави въпроса си Нинова.
За втория, във връзка с плановете на общините, водачът на Българска социалистическа партия попита: „ Твърдението, че оттук насетне описът може да се добавя с нови планове и карате общините да подават още веднъж, по какъв начин ще се реализира де факто? Защото за пръв път в бюджета изчерпателно са изредени всички планове по общини и това става закон. Как ще го допълвате и променяте този закон? Актуализация на бюджета ли ще вършиме през март, с цел да го допълвате или ще го допълвате някъде по стаите на коляно съгласно това кой кмет ви е комфортен и коя партия съставлява? “
В отговор на първия въпрос Асен Василев изясни, че Българска народна банка е регулаторът, който може да глобява при несъблюдение, а не Министерството на финансите, като в Закона за платежните принадлежности се ускорява контролът на централната банка. По отношение на плановете на общините, финансовият министър отговори, че допълнението на листата, което е планувано за 1 март, ще бъде направено с решение на Народно заседание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР