Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с ангажимента

...
Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с ангажимента
Коментари Харесай

Фандъкова: Искам да спра презастрояването

Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с уговорката си да променяме града в разговор с жителите. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на постоянно съвещание на Столичния общински съвет по отношение на митинга против презастрояването на столицата, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. 

Според Фандъкова, презастрояването е доста огромен проблем на София. „ Наистина ви приканвам, когато приказваме за този проблем да забравим популизма, тъй като съответните управнически решения изискват честност и да се изяснява на хората това, което е допустимо, “ означи Фандъкова. 

„ Това беше ангажимент, работим за смяната по най-хубавия метод с включване на всички заинтригувани страни, с всички жители, с издаването на споделена визия, тъй като всичко това на следващия ден жителите би трябвало да го заплащат “, разясни тя. 

Столичният кмет напомни, че с съвсем всички ИК има контакт и работи интензивно. 

„ Имах среща и през вчерашния ден с жители в кв. „ Гоце Делчев “. Аз не съм човек на приказките, само че съм потвърдила, че съм човек на разговора и на действието и на реализма. Знам, че популизмът изкушава, знам, че е доста елементарно да кажа „ стопираме презастрояването “. Аз желая да спра презастрояването. Аз пребивавам в квартал, който е презастроен и изпитвам на гърба си цялото си стеснение от това. Но в случай че единствено това го кажем, ние ще излъжем хората, ние би трябвало да кажем по какъв начин го вършим това “, сподели Фандъкова. 

„ Тази работа изисква доста прецизиране, правни съвещания и експертни мнение, с цел да може да бъдем сигурни, че едно наше решение няма да влезе в съда “, изясни тя. Аз ще продължа да извършвам моя ангажимент да променяме града с съответни решения, в разговор с жителите “, добави тя. 

Вече съм упълномощила на зам.-кмета Стоянова да работи за основаването на сериозен юридически разбор за всички проблеми в Борисовата градина, дружно с предложенията за решения, по какъв начин да бъдат решени, с цел да не натоварим с десетки милиони лв. софиянци, сподели още Фандъкова. 

„ Важно е обстоен организационен проект да има. Важно е той да извърши задачите, за които беше определен, а точно да резервира териториите на Борисовата градина, която всички обичаме и да не разреши ново строителство “, разясни тя. 

Фандъкова напомни, че е върнала първичния проект за преразглеждане, тъй като в него е имало разминавания от тези съществени условия. По думите й е било препоръчано възобновяване на климатичното учебно заведение. 

„ Аз считам, че не е належащо да се построяват спомагателни здания, а в границите на съществуващите да се премислят някои действия. Като да вземем за пример изрично махане на автокъщата в Борисовата градина “, разясни тя, като означи, че всички действия в парка ще се правят, само че без разширение на строителството. 

„ Радвам се, че всички общински съветници осъзнаха, че с цел да защитим публичния интерес, е значимо да има организационен проект, който да не разреши никакви проекти на частните притежатели и съсобственици да се случват, да има малка врата за това “, разясни тя. 

„ Всички желаеме да възстановим къпалнята, това с цел да стане, би трябвало да се отбрани и съсобствениците да знаят, че нищо друго не може да се строи там “, добави тя. 

„ С проекта ние ще успеем да защитим Борисовата градина и с това работим и ще продължим да работим по другите проблеми “, съобщи столичният кмет. 

Не мога да разреша за един или два покрива хората да считат, че прикриваме нещо, сподели Фандъкова по отношение на оставката на ръководителя на Столичния строителен контрол арх. Влади Калинов. 

„ Става дума за съответен проблем за неговото деяние по връзки настояването посредством констативния акт за премахването на онази част от терасите, която е противозаконна – става дума за покривите. Аз самата съм гледала екзекутивите, там колоните ги има, само че няма съответните покриви “, изясни Фандъкова. 

„ Арх. Калинов е доста добър експерт. Той познава законодателството добре. Каза своите терзания и пояснения по процедурни въпроси. Проведохме диалог. За мен това не прозвуча задоволително безапелационно. Заедно с това той предложи своята оставка “, посочи тя. 

„ Смятам, че беше значимо и правилно, тъй като ние работим за доверие. Не можем да позволим за един или два покрива, хората да считат, че покриваме и прикриваме нещо. Това не мога да го разреша, “ добави Йорданка Фандъкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР