Иска ми се да изглежда, че споразумението между Белград и

...
Иска ми се да изглежда, че споразумението между Белград и
Коментари Харесай

Д-р Бисер Банчев: Умерен песимист съм, че Сърбия ще признае Косово

„ Иска ми се да наподобява, че съглашението сред Белград и Прищина е де факто признание на Косово от страна на Сърбия, само че си разрешавам да бъда сдържан черноглед. Защото до момента в който няма формален автограф, това няма по какъв начин да го твърдим. “ Така доктор Бисер Банчев от Института по балканистика към Българска академия на науките разяснява реализирана в Охрид договореност по какъв начин да бъде приложено съглашението от февруари сред Сърбия и Косово.

 
Това е и учредената теза на Александър Вучич: че той работи за нормализация, само че не и за признание. Съответно, в Косово го одобряват по тъкмо противоположния метод. А истината, нормално в такива случаи е някъде по средата. Почти „ де факто “, само че не напълно.
Премиерите и на Косово, и на Албания, имаха очаквания за такова признание още през 2013 година, напомни доктор Банчев.

„ Тогава хората бяха други, само че и те се радваха доста на това всеобхватно съглашение в Брюксел. Но се оказа, че 10 години то не съумява да се осъществя пълноценно “, уточни балканситът.

„ Вучич е подложен под двоен напън. Дори да подпише, той няма такива пълномощия по Конституция- да поеме изцяло използвани задължения от страната. Това би трябвало да бъде утвърдено от сръбския парламент, което на този стадий е мъчно предположимо “, по този начин доктор Банчев разяснява тъй като сръбският президент Александър Вучич още не е сложил подписа си под съглашението.

„ Интересното е, че двете страни в едни и същи текстове виждат напълно разнообразни неща. Ако приказваме за оптимиста, за който „ чашата е на половина цялостна “ – всяка от двете страни смята, че тяхната „ половина “, като планове и стремежи, има късмет да бъде реализирана “, счита специалистът.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР