Иска ли ви се да научите някои любопитни подробности около

...
Иска ли ви се да научите някои любопитни подробности около
Коментари Харесай

Как се подготвят за първия учебен ден по света: традиции, някои от които ще ви изненадат

Иска ли ви се да научите някои любопитни детайлности към традициите, свързани с посрещането на първия образователен ден в страните по света? Със сигурност ще останете сюрпризирани от множеството от тях.

В Япония да вземем за пример, децата от 1 до 4 клас се учат не на университетски науки, а на отношение и почитание към съучениците си и живота, който ги заобикаля. В Дания пък съществува наложена от десетилетия традиция родителите сами да избират типа на учебното заведение, в което детето им да учи, или даже още повече – сами да основават такова по лична самодейност. Вижте по какъв начин още се приготвят децата и от други страни за първия учебен звънец:

Англия



Датите на първия образователен ден на Острова са разнообразни. Те се дефинират съгласно образователния проект на всяко едно учебно заведение. Ето за какво в някои елементи на Англия учебните порти се отварят на 1 септември, други на 15-и, а даже има и такива, които посрещат своите възпитаници на 1 октомври. Малките британчета са едвам на 5-годишна възраст, когато чуват първия учебен звънец. Всяко едно от учебните заведения има своя емблема, която е значима част от декорацията на наложителните учебни униформи.

Шотландия

Образованието в Шотландия се разграничава от системата, употребена другаде в Обединеното кралство. По принцип съществуват две системи: едната обгръща Англия, Уелс и Северна Ирландия, другата – Шотландия. Двете просветителни системи имат разнообразни акценти. Традиционно британската, уелската и северноирландската система натъртва на качеството на образованието, до момента в който шотландската подчертава върху количеството предмети.

Дания

Дания е една от страните с дълбоки обичаи в образованието, открити със закон още през 1885 година Там учениците се радват на безгрижието на ваканционните дни единствено месец и половина – юли и първите 15 дни на август. Всичко това обаче е за сметка на едно доста добре построена, с десетилетия наред, просветителна система, в основата на която е залегнал правото на свободен избор. Говорим за така наречен система в Дания за свободните учебни заведения, издигнати на правилото: наложително обучение, само че не наложителен вид образование. Родителите са свободни да избират сред различени типове учебни заведения и което е по-важно, родителите имат право, обезпечено от страната, да основават учебни заведения по тяхна самодейност, учредени на хрумвания, които те намират за верни. Основните свободи, които имат свободните учебни заведения и които показват тяхната самостоятелност, са следните: идеологическа независимост, педагогическа независимост, икономическа независимост, независимост при избор на учители, независимост на самоуправление и независимост да получават до 85% финансова поддръжка от страната. Субсидии от страната свободните учебни заведения получават през 1908 година Гъвкавата система на свободните учебни заведения явно е резултат от високо развито съзнание в общество, което не се нуждае от репресията на уеднаквяването, с цел да реализира ред и дисциплинираност, наложени извън, а дава изява на освободената мощ на индивида, кадърен да поеме вътрешна отговорност за ориста си.

Япония



Японските първолаци потеглят на учебно заведение на 1 април, когато стартира цъфтежът на японските вишни – сакура. В Страната на изгряващото слънце хората възприемат пролетта като знак на началото на новия живот. Децата излизат във почивка от края на юли до началото на септември. Японски възпитаници не поставят изпити до 4-ти клас (когато навършат 10 години). Дотогава вършат единствено къси независими работи. Вместо върху университетските познания акцентът пада върху възпитанието: децата се учат на почитание към другите хора и към животните, на милосърдие, на дарба за съпричастност, да търсят истината, на самоконтрол и почитание към природата. Учебната година е разграничена на три семестъра: от 1 април до 20 юли от 1 септември до 26 декември, а от 07 януари до 25 март. Така японците почиват 6 седмици през лятната почивка и в продължение на 2 седмици през зимата и пролетта. В японските учебни заведения няма чистачки, децата почистват сами. Всички възпитаници са в учебни униформи. Също по този начин японските възпитаници съвсем в никакъв случай не закъсняват за час. 91% от учащите, постоянно слушат учителя. Процентът на посещаемост е 99.99% 

Германия

Децата в Германия потеглят на учебно заведение в друга възраст, съгласно желанието на родителите им. Някои от тях могат да пристъпят за първи път прага на учебното заведение на 5 години, драги – на 6, а трети – на 7. В Германия до ден сегашен се съблюдава една доста обичана от всички първолаци традиция. На тържеството по случай откриването на първия образователен ден, децата получават огромни хартиени фунии, цялостни догоре с лакомства, плодове и изненади. Конкретна дата за разкриване на образователната година в Германия няма. Особено значение за немското обучение има самостоятелният метод т.. например там домашните работи, които се дават на децата, се отличават една от друга и са изцяло съобразени с равнището и познанията на всяко едно от децата.

Франция

Във Франция множеството деца потеглят на учебно заведение на 1 септември. Те обаче излизат във почивка още на идващия месец – от 21 до 30 октомври. В края на образователната година през юни класният преподавател дава на родителите лист на предметите, които детето им ще учи през идната образователна година. На родителите с повече от едно дете и с ниски приходи се поставя сума, стигаща да покрие разноските около покупките за първия образователен ден. Паричната сума се изплаща на родителите още през август. Ако обещано домакинство е доставило детайлности за приходите и те са под минималното равнище, бонусът идва автоматизирано по пощата. 

Израел

В Израел малчуганите потеглят на учебно заведение на първи септември. Учебните дни от този месец обаче минават толкоз незабелязано за мъниците, заради огромният брой празници, свързани с еврейската Нова година. Традицията на тази страна повелява на първия образователен ден децата да пускат във въздуха балони с хелий. Интересното е, че в празничните дни учениците постоянно се обличат в бели ризки, до момента в който през останалите делнични дни – на респект са цветовете.

Индия



Първият учебен звънец в Индия бие не през есента, а... напролет. Малчуганите потеглят на учебно заведение още на 4 години, като занятията в първите няколко години са основани извънредно и единствено на игри и занимателни задачки. Носенето на униформа е наложително за множеството учебни заведения. Любопитното още е, че учители са най-вече мъже, а за най-съществен предмет се счита математиката.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР