Ирландската нискотарифна авиолиния Райънеър, чийто персонал в Европа стачкува, не

...
Ирландската нискотарифна авиолиния Райънеър, чийто персонал в Европа стачкува, не
Коментари Харесай

Скандално! Райънеър отказва да плаща обезщетения на пътници заради стачката

Ирландската нискотарифна авиолиния Райънеър, чийто личен състав в Европа стачкува, не желае да заплаща компенсации на хилядите изоставени по летищата пасажери. Компанията се базира на уговорка от европейски правилник, която я освобождава от това обвързване в изключителни условия. В свое решение обаче Съдът на Европейски Съюз постановява, че стачките не са такова събитие и самолетните компании са длъжни да обезщетяват засегнатите от тях пасажери.
Райънеър, която е най-голямата в света в категорията си, анулира 396 полета с над 70 000 пасажери през днешния ден, в разгара на ваканционния сезон, поради стачка на водачите й за по-високи заплати. Двадесет и четири-часовата стачка визира Ирландия, Германия, Швеция, Белгия и Холандия. Регламент №261 на Европейски Съюз от 2004 година планува, че самолетните компании дължат обезщетение на пасажерите в анулирани полети, " в случай че анулацията се дължи на изключителни условия, които не биха били избегнати, даже в случай че всички рационални ограничения биха били взети ".
На 17 април тази година обаче Съдът на Европейски Съюз, разглеждайки дело за стачка в немската авиолиния TUIfly, реши, че тя не е " изключително събитие ". В този случай стачката беше спонтанна и подбудена от проект на управлението на компанията за преструктуриране. Съдиите показаха, че реакцията на засегнатия личен състав следователно е предвидима. Не е ясно какво би било решението им в тази ситуация на Райънеър.
При всички случаи, по цитирания правилник, авиолиниите дължат на пасажерите от анулирани полети да им предложат различен ден за пътешестване или маршрут, или да им върнат парите за билета и да им дават грижи като закуски и питиета и настаняване в хотел, в случай че това е належащо. Обезщетението е настрана заплащане, чийто размер може да бъде от €250 до €600 според от дължината не неосъществения полет.
През септември 2017 година Райъеър беше принудена да заплати компенсации на 400 000 пасажери с резервации, откакто анулира 18 000 авансово планувани полета до 34 европейски дестинации за времето от ноември и март 2018 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР