Ирена Сандлерова Историята й става световно известна покрай един училищен

...
Ирена Сандлерова Историята й става световно известна покрай един училищен
Коментари Харесай

Жените, които промениха света

Ирена Сандлерова Историята й става международно известна около един учебен план. През 1999 година един преподавател в Канзас – Норман Конард дава специфична задача на трима свои възпитаници. Това е нетрадиционен план във връзка Националният ден на историята, който би трябвало да надскочи границите на класната стая. Учителят демонстрира на децата отрезка от вестник, в която са вписани имена на хора, които също като Шиндлер са спасявали евреи по време на Втората международна война. В публикацията се казвало, че Ирена Сендлерова е избавила над 2000 души във Варшавското гето. Тъй като тя не е била известна, задачата на децата била да открият грешките в материала. Когато те взели задачата драговолно се оказало, че това не е небивалица, а действителна история за една незнайна героиня. Благодарение на плана учениците кореспондират и се срещат с Ирена, а по-късно описват живота й в пиесата и книгата – „ Живот в буркан “. Така става известна историята за една смела дама, нейната мрежа от другари по време на Втората международна война и над 2000 избавени живота. Повече за нейните подвизи може да прочетете тук! Повече за нейните подвизи може да прочетете тук!

Царица Елеонора През пролетта на 1912 година жителите на Бояна желаят да съборят храма. Те знаят, че е от времето на Асеневци, само че належащите потребности са за по-голяма черква, която да побира нарасналото се население. Това, което я избавя е едно триредово перлено колие с цвят пепел от рози. Когато схваща какво се канят да създадат жителите на Бояна, неговата притежателка, втората брачна половинка на цар Фердинанд – кралица Елеонора, го продава. С парите тя купува различен имот, на който жителите да строят нов храм. Отново с персонални средства тя кани реставратор, който да върне блясъка на Боянската черква. Това нито е първото, нито последното положително дело на тази впечатляваща дама. Запознайте се с нейният забавен живот тук!

Хариет Тъдман В един студен февруарски ден на 1958 година в Ню Йорк един огромен музикант и реализатор, дружно с оркестъра на Си Оливър записва един остарял госпел. По това време изпълнителят към този момент се е трансформирал в жива музикална икона и въпреки новото джаз потомство да намира стилът му за леко стар и водевилен, той към момента задава тона и гласът му кара публиката да настръхва. Името му е Луис Армстронг, а песента е „ Слез, Моисей “ (Go Down Moses). На пръв взор библейският текст споделя за извеждането на евреите от Египет по времето на античния оракул. Някой би си помислил, че е безопасен спиричуъл, който по случайност е определен от Армстронг. Това напълно не е по този начин. В разгара на борбата против расовата сегрегация в американското общество Армстронг извършва ария, която слага бездънен отпечатък в историята на афроамериканците и чийто корени датират от началото на XIX в. Музиката в действителност скрито споделя за едно друго пътешестване – от Юга към Севера. За подвизите на Хариет Тъдман може да прочетете още тук!

Тамое - дамата военачалник на Япония Обикновено нежните половинки на самураите били обучавани в бойните изкуства, само че това предписание не всеки път се следвало прецизно. Преминалите учението ставали т.нар онна-бугейша и били бранители на дома, до момента в който мъжете били на поход. Тяхното оръжие било нагуната, което представлявало дълъг меч с леко извито острие. Някои от тези дами излизали от възприетия стандарт и не се задоволявали с това единствено да пазят дома, а заставали наедно с мъжете на бойното поле, това били т.нар онна-муша. „ Историята на Хайке “, която е японският еквивалент на „ Илиада “, споделя за една от тях. Тя имала дълга черна коса, неясно и красиво лице и била освен умел ездач, само че и владеела бойните техники до съвършенство. Името й е Томое Гозен, и до момента в който на Европа е превзета от религиозния жар на следващия Кръстоносен поход, надалеч на изток младата жена самурай взе участие в огромната революция, известна като Войната Генпей (1180-1185). Нейната вълнуваща история е разказана тук!

Донка Ушлинова - воин на три войни Първият медал в историята на новата българска страна е този „ За смелост ”. По немски пример, във формата на малтийски кръст, с лъв по средата и две преплетени саби, този медал се появява за първи път през 1880 година и е намерено непокорство към постулатите на Берлинския контракт, който не разрешава основаването на висши държавни оценки. Една от неговите разновидности е войнишкият кръст „ За смелост ”, именуван още „ знак на ордена „ За смелост ”. Този орден се връчва на български бойци, които са показали извънреден подвиг на бойното поле. Малцина са тези които го получават повече от един път, а още по-малко – тези, отличени с първа степен. Един от тях е Донка Ушлинова, известна още като Донка Войвода или Донка Комитката. Българка, брачна половинка и воин от три войни, която се е хвърляла самоотвержено в борби за свободата на България, а през днешния ден тъне в миглите на родната ни история. За нейните сражения и борби е разказано тук!

Емили Уорън И до през днешния ден Бруклинският мост остава един колосален героизъм на пътното строителство. Когато е приключен през 1883 година, той е първият мост в света, окачен на стоманена тел. Говори се, че през днешния ден над 125 000 моторни транспортни средства минават всекидневно по 130-годишния мост, само че малко на брой знаят същинската му история. Още по-малко знаят кой в реалност надзирава неговото създаване и дотъкмяване. Емили Уорън Роублинг, първата в света жена полеви инженер. Как една жена става инженер и основава един от най-големите знаци на Ню Йорк ще разберете тук!

Берта Бенц Във време, в което пътните знаци не са съществували, GPS е единствено композиция от три букви, които никой няма да разбере, а пътищата са кални и неподдържани, Берта Бенц се качва в своя мощен автомобил с 2 конски сили от 4-тактов мотор, дървени гуми и се приготвя за странствуване, което малко на брой биха подхванали – 194 километра от личния ѝ дом в Майнхем до дома на майка ѝ в Пфорцхайм. Ако още не сте осъзнали, мъжката играчка – автомобилът е допустима, с помощта на Берта Бенц. Нейният героизъм е просто доказателство, че колата би трябвало да получи своето право на битие и също по този начин, нейният брачен партньор може умерено да продължи работа и да потвърди на света, че един ден ще продава най-луксозните коли, създавани в света, прочее, той ще повлече крайник и на други доста известни немски имена, готови за същото предизвикателство. Още едно доказателство, че дамите обичат невъзможните провокации!

Дора Мар И въпреки всичко, Дора Маар е позната най-много като „ Плачещата жена “ излязла от четката на един още по-значим създател – Пабло Пикасо. Сълзите й, оживяващи на голям брой платна, демонстрират една изтощена жена в бурна и трагична връзка, която се отразява в нервозен срив и цялостно отдръпване от обществения живот. Въпреки своята тайнственост и нищожни писмени средства за живота й, се счита че самата Маар е споделила, че нейните портрети от Пикасо са неистина. „ Те са на Пикасо. Нито един не е на Дора Маар. “ През целия си живот Маар натрупа голямото фотографско завещание, което ще бъде намерено и прието едвам след нейната гибел през 1997 година Историята на тази авторитетна муза се крие тук!

Мата Хари „ Да се направиш на Мата Хари. “ Каквото и да значи това, несъмнено сте го чували в един или различен подтекст. Коя обаче е Мата Хари? Не е ясно по какъв начин името на една от паметните персони на предишния век се употребява в подтекста на напиването и запоя, само че тя сигурно е доста повече от това и е забавно да разберем повече за нея. Повече за именитата изкусителка можем да открием тук!

Previous Next Жените, които трансформираха света 8 март, 2020 09:38 | от Даниел Петров | Личности

Жената има особена роля в сътворението на света. Както мнозина знаят, през вековете се е потвърдила като светица, академик, военачалник и каквото още можем да изберем. Дългият път към еманципацията също не е елементарен, само че в случай че някой може да се оправи с сходна тежка задача, това може да е единствено дамата. В идната изложба ще покажем част от дамите, които трансформираха историята и света към по-добро. Честит празник, благи дами!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР