Ирена Иванова и нейната академия за творческо писане е в

...
Ирена Иванова и нейната академия за творческо писане е в
Коментари Харесай

Училище за писатели

Ирена Иванова и нейната академия за креативно писане е в четвъртата си година, като за този интервал през нея са минали над 300 курсисти.

Ирена Иванова и нейната академия за креативно писане е в четвъртата си година, като за този интервал през нея са минали над 300 курсисти.Обученията са в седем разнообразни посоки, а преподавателският екип се състои от познати имена от българската литературна сцена.Широкият набор на курсовете свива приходите, по тази причина фокусът ще се върне към писането. Четвърта година академията " Заешка дупка " събира млади писатели да обменят опит и да почерпят ентусиазъм от български създатели в разнообразни сфери от литературата, киното и рекламата. Начинанието е проведено от актрисата, режисьор и публицист Ирена Иванова, позната в литературните среди с псевдонима си Рене Карабаш. Името, което е дала на своето учебно заведение за гении, е... " Заешка дупка ", защото по асоциации от " Алиса в Страната на чудесата " сходно място би трябвало да е светът, в който попадаш, когато се спускаш в дълбините на въображението.
Първи опит

Идеята за академията се ражда през 2016 година, като през първата година е под друго име - " Валери Петров ", и е с друга идея и екип. " Искахме да оказваме помощ на пишещи хора да издават творбите си – по този начин стартира всичко ", споделя Иванова. Тогава с изключение на нея измежду уредниците са и журналистът и сценарист Димитър Стоянович, режисьорът Лъчезар Аврамов и поетът Илиян Любомиров. Проектът е подсилен от НДК, както и от разнообразни издателства, литературни асоциации и продуцентски къщи, а курсове започват в четири посоки – прозаичност, лирика, кино и ефирен сюжет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След първото издание на академията обаче трима от уредниците се отхвърлят от плана и Иванова продължава развиването му независимо. Тогава се случва и ребрандирането – " Валери Петров " се трансформира в " Заешка дупка ", а активността на академията стартира да се случва през сдружението " Експериментика 89 ".

Ново начало

Главната концепция на академията се резервира и даже е доразвита от Иванова – добавени са нови посоки и модули към образованието. Курсовете в академията са с дълготрайност три месеца и тази година ще се проведат сред 23 септември и 8 декември. Програмата включва общо двадесет теоретични и на практика занятия, провеждани два пъти седмично в извънработно време, три семинара за насърчаване на креативния капацитет през астрологични и медитативни практики за писане, четене и показване на текстове пред аудитория, обществени четения и присъединяване в други креативен формати, както и подпомагане при издание на текстове на младите писатели в литературни медии и печатни издания.

" Заешка дупка " образова курсисти в седем посоки – прозаичност, лирика, киносценарий, драматургия, детска брошура, рекламно писане и актьорско майсторство. Таксата за всеки от тях е 647 лв., като изключение прави само курсът за образование на киноактьори, който е на цена от 1500 лв.. Преподавателският екип се състои от познати имена от българската литературна сцена като Дарин Тенев, Здравка Евтимова, Леонид Йовчев, Велизар Бинев и други. Курсистите са образоват в групи от 10-12 души, като поради интереса постоянно започва повече от една група в едно направление. Дотук са имали 300 клиенти.

След завършването на есенното издание на академията курсистите имат опция при предпочитание да се запишат на така наречен месец на реализацията, в който се работи с персонален редактор върху съответен ръкопис, който ще бъде предлаган на водещи издателски къщи за издание.

За дребните

През 2019 година за втора поредна година " Заешка дупка " организира и особено издание за млади писатели, което е отворено за всички деца на възраст сред 8 и 15 години, които желаят да се допрян до света на литературата. Цената на курса е 497 лв., а лектори в програмата са Мартин Колев, Диана Петрова, както и поетите Петър Чухов и самата Ирена Иванова. Освен заложените писателски занятия един път седмично, курсистите на " Заешка дупка " junior получават достъп и до така наречен неделни събития, измежду които се открояват креативен уъркшопи, кинопрожекция на специфичен детски филм, писателска разходка, среща с прочут детски публицист, литературно четене и мастилен дуел за млади писатели.

Между онлайн и офлайн

Академията с изключение на офлайн предлага и онлайн курсове за тези, които не могат физически да посещават занятията. Те се оферират в направленията прозаичност и лирика и са изцяло идентични с присъствените курсове на академията. Всяка седмица на онлайн курсиста се изпращат по два аудиозаписа - една теоретична и една практическа лекция. До края на образованието той получава общо 20 аудиолекции, които може да слуша когато и да е, даже след приключването на курса. Практическата част се реализира посредством имейл преписка с писателите Емануил А. Видински и Ина Вълчанова, които ревизират изпратените текстовете, писани по дилемите от края на всяка аудиолекция.

Да намериш парите

Пред академията стои въпросът с финансирането. Отчетът на компанията демонстрира доходи от 28 хиляди лева за предходната година и 49 хиляди за миналата, както и чиста облага от надлежно 6 и 19 хиляди лева Причината за свиването в оборота се корени в смяната на концепцията на академията. " С стартирането на курсове в нови посоки чаках приходите да се усилят, само че в действителност се случи противоположното. Академията стана широкоспектърна и лека-полека стартира да губи първичната си цел, а на това публиките, които таргетираме, не реагираха добре ", споделя Иванова. За тази година тя също планува лек спад, по тази причина и идващото издание на учебното заведение за писатели ще се бъде в друг формат, ще е по-бутиково.

Академията е и бизнес, само че и идея за образование на млади създатели. " Освен да развием гения на хората, се стремим и да им дадем сцена, на която да се изявяват ", споделя Иванова. Основателката на академията поддържа курсистите, като се свързва с литературни издания, издателства и медии. Този метод работи, защото доста от текстовете на приключилите са оповестени в огромните български литературни издания. " Опитваме се да подпомогнем реализацията на курсистите ", прибавя Иванова. Към днешна дата академията съумява да се самоиздържа, като приходите идват най-много от таксите на курсистите.

За четирите години на своето битие учебното заведение за гении е било подкрепяно и от разнообразни марки и организации. Тази година академията си партнира с книжарници " Сиела ", където всеки, който си купи българска книга, получава ваучер за отстъпка за курсовете в " Заешка дупка ".

Това, което следва за академията, е, в резюме казано, " връщане към корените ". Иванова възнамерява да върне учебното заведение за гении към първичния му образ – съсредоточено най-вече върху прозата и поезията. Това значи, че най-вероятно актьорските курсове, както и тези в посоки " Рекламно писане ", " Детска брошура " и " Драматургия " ще заживеят нов живот отвън академията. Тенденцията, която най-вероятно ще продължи и в бъдеще, е нещата да се случват от ден на ден цифрово. " Правим дребни стъпки към прекосяването към напълно онлайн академия ", споделя Иванова.
Двигателят

Ирена Иванова (Рене Карабаш) е публицист, режисьор, актриса. През 2015 година излиза нейният алманах с лирика " Хълбоци и пеперуди ", а през 2018 година е последван от романа " Остайница ". Като актриса тя дебютира с основната роля в драмата " Безбог " на Ралица Петрова – първата изява на Ирена в киното й носи няколко награди за най-хубава актриса, в това число на фестивалите в Локарно и Сараево. Q&A

Как се рекламирате?


Използваме общоприетите онлайн канали за връзка – Фейсбук, Instagram, обществените медии като цяло. Разчитаме най-вече на цифровото си наличие и на моята известност като създател. Растем най-вече органично, като се стараем да насочваме ресурсите си към подобряването на продукта, който предлагаме, с цел да може академията да се популяризира сама на правилото " от уста на уста ".

Имате ли конкуренция?

Има голям брой курсове по креативно писане както в университетите, по този начин и на разнообразни книжарници и организации, само че по-скоро спорадично. Там обаче форматът и задачата са разнообразни – тук преподавателският екип се състои от потвърдили се на българската литературна сцена имена. Академията съставлява цялостна стратегия, която не се лимитира само до писането, а натъртва и върху други аспекти от развиването на гения на един публицист.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР