Иранският риал днес отбеляза пореден минимум спрямо щатския долар, след

...
Иранският риал днес отбеляза пореден минимум спрямо щатския долар, след
Коментари Харесай

Иранската валута удари поредно дъно

Иранският риал през днешния ден означи следващ най-малко по отношение на щатския $, откакто рекордният брой жертви на ковид за един ден ускори опасенията към новите американски наказания, които може да блокират някои от покупките на медикаменти в Иран, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Един $ се разменяше за 312 200 риала на неофициалния пазар по отношение на 304 300 риала през вчерашния ден, по данни на уеб страницата за задгранична валута Bonbast.com. Според локалното икономическо издание "Доня-е ектесад " през днешния ден доларът се е котирал за 310 000 риала по отношение на 303 300 през вчерашния ден. По данни на вестника в началото риалът се е обезценил до 317 000 за $, след което е бил тласнат нагоре от известието, че иранската централна банка ще инжектира дневно по 50 милиона $ в поддръжка на валутата.

Риалът е изгубил към 57 на 100 от цената си през 2020 година, защото поевтиняването на петрола задълбочи икономическата рецесия в страната, която също така регистрира най-високия брой жертви на Ковид-19 в Близкия изток. Днес дневният брой на починалите доближи нов връх от 251.

В четвъртък Съединени американски щати постановиха нови наказания против иранския финансов бранш, наказвайки локални 18 банки посредством изваждането им от интернационалната система. Вашингтон ускорява натиска върху Техеран седмици преди изборите в Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс. Анализатори предизвестиха, че глобите могат в допълнение да попречат на европейски и други задгранични банки да работят с Иран, даже за позволени филантропични преводи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР