Иранският президент Хасан Рохани каза на френския си колега Еманюел

...
Иранският президент Хасан Рохани каза на френския си колега Еманюел
Коментари Харесай

Макрон и Рохани разговаряха по телефона

Иранският президент Хасан Рохани сподели на френския си сътрудник Еманюел Макрон, че Иран "не се стреми към война с никоя страна, в това число Съединени американски щати ", заяви иранската държавна организация ИРНА, представена от Агенция Франс Прес.

"Иран няма никакъв интерес да ускорява напреженията в района и не се стреми към война с никоя страна, в това число Съединени американски щати ", е споделил Рохани на Макрон през вчерашния ден в телефонен диалог. Напрежението сред Вашингтон и Техеран се ускори след свалянето на американски дрон от Иран на 20 юни и опасенията за бъдещето на иранското нуклеарно съглашение, от което Съединени американски щати се отдръпнаха предходната година. В понеделник Макрон разгласи, че ще се срещне с президента Доналд Тръмп в коридорите на срещата на върха на Г-20 в края на седмицата в Япония и ще обсъдят иранския въпрос.

"Иранците постоянно са били ангажирани в поддръжка на районния мир и непоклатимост и ще продължат да поставят старания за това ", е декларирал още Рохани на Макрон. Иранският президент е подчертал, че спазването на нуклеарното съглашение от Иран "е обусловено от европейските обещания да се подсигуряват икономическите ползи на Иран, никое от което не се е конкретизирало ".

"Ако Иран не може да завоюва от съглашението, той ще понижи уговорките си по него ", е споделил Рохани и е припомнил позицията, че Иран "никога няма да предоговори съглашението ". "САЩ носят отговорност за всички напрежения в района ", е декларирал иранският президент и е отбелязал, че американският дрон е бил свален, откакто са му били отправени предизвестия за нарушение на иранското въздушно пространство. Вашингтон твърди, че дронът му е бил свален в интернационалното въздушно пространство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР