Иранските затворнически власти са блокирали болничните грижи на носителката на

...
Иранските затворнически власти са блокирали болничните грижи на носителката на
Коментари Харесай

Иранският затвор блокира болничните грижи на носителката на Нобелова награда за мир Наргес Мохамади, казва семейството

Иранските затворнически управляващи са блокирали болничните грижи на носителката на Нобелова премия за мир Наргес Мохамади, откакто тя отхвърли да носи хиджаб, споделят родственици.

51-годишната госпожа Мохамади е получила отвод да бъде преместена от пандиза Евин за лекуване на сърдечно заболяване, сподели фамилията й.

„ Надзирателят на пандиза [каза], че изпращането й без кърпа е неразрешено “, споделиха те в изказване.

Мохамади беше удостоена с премията през октомври " за битката й против потисничеството на дамите в Иран ".

Семейството предизвести, че животът й е в риск.

В понеделник медицински екип пристигна в женското крило на Евин, с цел да прегледа госпожа Мохамади и да извърши ехокардиограма, откакто „ пандизът даже отхвърли прехвърлете Narges в болничното заведение " без кърпа, сподели фамилията в профила й в Instagram.

Те споделиха, че сканирането демонстрира две вени със съществени запушвания и високо белодробно налягане, със незабавна потребност от коронарна ангиограма и скенер на белия дроб.

" Тя е подготвена да рискува живота си, като не носи „ насилствения хиджаб ", даже за здравно лекуване, " фамилията сподели.

„ Два дни и нощи група дами в Евин стачкуваха в двора на пандиза, с цел да изпратят Наргес Мохамади в сърдечната болница.

" Надзирателят на пандиза разгласи, че съгласно заповедите на висшите управляващи изпращането й в сърдечната болница без кърпа е неразрешено и преместването й е анулирано. " < /p>

Мохамади излежава голям брой присъди в пандиза Евин в Техеран, възлизащи на към 12 години, съгласно организацията за правата на Front Line Defenders.

Нейната Нобелова премия пристигна след траялите месеци митинги в Иран, провокирани от гибелта през септември 2022 година в ареста на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за хипотетично нарушение на строгите правила на ислямската република за обличане на дамите.

Оттогава госпожа Мохамади разгласи, че при никакви условия няма да носи хиджаб, който е наложителен за дамите на публични места малко след ислямската гражданска война в Иран през 1979 година

В известие, изразяващо признателност за премията, прочетено от щерка й и оповестено на уеб страницата на Нобеловата премия тази седмица, госпожа Мохамади разказва наложителното носене на хиджаб като „ средство за надзор и репресии, наложени на обществото ".

По-рано тази седмица тя също изрази отвращение от това, което тя разказа като " убийството " на 17-годишната Армита Гараванд, който съгласно деятели е умрял, откакто е бил обичай от полицията за морал в Техеран, тъй като не е носил кърпа. Иранските управляващи отхвърлят ​​да е била бита.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР