Иранските власти освободиха руската журналистка Юлия Юзик, арестувана в началото

Иранските власти освободиха руската журналистка Юлия Юзик, арестувана в началото ...

Иран освободи арестуваната руска журналистка.


Иранските власти освободиха руската журналистка Юлия Юзик, арестувана в началото на месеца, и тя отпътува за Москва, съобщи ТАСС, като се позовава на изявление на руското посолство в Техеран.

"В резултат на съвместните усилия на министерството на външните работи на Русия и посолството на Руската федерация в Техеран, иранската страна взе решение да освободи руската гражданка Юлия Юзик. Рано сутринта на 10 октомври с полет на "Аерофлот" тя излетя от Иран за Москва", се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Юзик беше задържана на 2 октомври в хотел в Техеран, където бе отседнала. Посолството на Русия твърди, че тя не информирала дипломатическата мисия за проблемите, свързани с отнемането на паспорта й на летище "Имам Хомейни".

Юзик е работила като репортер в ростовския кореспондентски пункт на вестника и в списание "Русский Newsweek". От 2003 г. се занимава с литературна работа и журналистически разследвания. През 2003 г. публикува книгата "Годениците на Аллах" ("Невесты Аллаха"), преиздадена в девет страни, автор е и на книгата "Беслански речник" ("Бесланский словарь").

Iran has freed Russian journalist Yulia Yuzik after holding her for a week for unknown reasons. https://t.co/OzFC7fbd3X

— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) October 10, 2019

Източник: manager.bg