Иранските сили за сигурност са убили най-малко 378 души, включително

...
Иранските сили за сигурност са убили най-малко 378 души, включително
Коментари Харесай

Кошмар в Иран! Убиха 378 души, деца са сред жертвите

Иранските сили за сигурност са умъртвили минимум 378 души, в това число 47 деца, при потушаване на митинги, провокирани от гибелта на Махса Амини, заяви правозащитна група в последната си обновена информация.

Ислямската република е обхваната от митинги, които избухнаха поради гибелта на иранската кюрдка Амини на 16 септември три дни след ареста й за хипотетично нарушение на прецизния дрескод в страната за дамите. Протестите бяха разпалени от гнева против разпоредбите за обличане на дамите, само че прераснаха в необятно придвижване против теокрацията, която ръководи Иран след революцията от 1979 година.

„ Най-малко 378 протестиращи, в това число 47 деца, бяха убити от репресивните сили след 16 септември “, сподели шефът на групата по правата на индивида в Иран Махмуд Амири-Могадам пред Агенция Франс Прес.

Числото съставлява нарастване от 36 жертви, откогато основаната в Норвегия група разгласява предходния си отчет в сряда. Тя включва минимум 123 души, убити в провинция Систан-Белуджистан, на югоизточната граница на Иран с Пакистан, 40 в двете провинции Кюрдистан и Техеран и 39 в провинция Западен Азербайджан.

Организацията предизвести, че режимът е провел „ акция за разпространяване на неистини “ преди срещата на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида идната седмица. „ Те имат две цели, като приписват на терористични групи като „ Ислямска страна ” убийството на протестиращите ”, изясни. „ Те желаят да го употребяват като опрощение за по-широко потребление на бойни патрони “, сподели той пред AFP. „ И те също желаят да повлияят на страните в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, които ще се съберат на 24 ноември на специфична сесия, обмисляйки основаването на без значение следствие и на механизъм за отчетност “ на репресиите в Иран, добави той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР