Иранската активистка Наргес Мохамади, която е в затвора, беше удостоена

...
Иранската активистка Наргес Мохамади, която е в затвора, беше удостоена
Коментари Харесай

„Жена, живот, свобода“: Наргес Мохамади получи Нобеловата награда за мир

Иранската активистка Наргес Мохамади, която е в пандиза, беше удостоена с Нобелова премия за мир за борбата ѝ против потисничеството на дамите в Иран и напъните ѝ за поощряване на човешките права и независимост, заяви Нобеловият комитет.

Берит Райс-Андерсен, ръководител на Норвежкия Нобелов комитет, стартира оповестяването на премията с думите „ Жена, живот, независимост “ – лозунгът на митинга, провокиран предходната година от гибелта на 22-годишната Махса Джина Амини в ареста на моралната полиция на страната. Тя беше арестувана поради това, че не е носила хиджаб в сходство с държавните стандарти.

Рейс-Андерсен сподели, че 51-годишната Мохамади, която е майка на две деца, от дълго време е образец за отстояването на тези правила - на голяма персонална цена.

Мохамади е в пандиза през по-голямата част от последните две десетилетия, като е осъждана неведнъж за това, че е гласът на безгласните, както и за безмилостната си акция против смъртното наказване, показва CNN.

„ Режимът я арестува общо 13 пъти, осъди я пет пъти на общо 31 години затвор и 154 удара с бич “, сподели Райс-Андерсен. " Докато приказвам, Мохамади към момента е в пандиза. "

Дори и най-мрачните килии на прословутия затвор Евин в Техеран обаче не са смазали мощния ѝ лас. В аудиозапис от вътрешността на Евин, споделен със CNN, се чува Мохамади да скандира „ Жена, живот, независимост “, написа изданието.   

Мохамади знае доста добре цената на общественото говорене

Бруталното потушаване на митинга от страна на иранските управляващи значително потуши придвижването, провокирано от гибелта на Амини, като моралната полиция възобнови своите патрули, в които следи за „ погрешно “ носене на хиджаб. Иранските дами са изправени пред 10 години затвор за неуместно облекло след утвърждение на законопроекта за хиджаб, напомня CNN.
Тази седмица ирански деятели упрекнаха служители на реда, че са нападнали тийнейджърка, защото не е носила кърпа на метростанция в Техеран, което е довело до хоспитализацията ѝ със съществени пострадвания. Иранските управляващи споделиха, че повода е ниското кръвно налягане.

В мнения, получени в четвъртък от CNN, Мохамади споделя, че държанието на държавното управление е показателно за неговите съгласувани старания да попречи на истината да излезе нескрито.

През август тя беше наказана на спомагателна година затвор за продължаващата си интензивност в пандиза, откакто даде изявление, в което приказва за полови похищения зад решетките.

Тя към този момент излежаваше присъда за издание на книга предходната година, отдадена на бруталните затворнически способи на Иран, озаглавена „ Бяло мъчение: Интервюта с ирански дами пандизчии “, както и за документален филм, разказващ историите на държаните в изолираност – наказване, което самата Мохамади е изтърпяла.

Тя обаче остава индиферентна. В скорошно писмо, изпратено отново до CNN, Мохамади се опълчва на наложителния хиджаб и приказва за лицемерието на една религиозна страна, в която се прави полово принуждение против арестувани дами.

Когато пристигна на власт преди четири десетилетия, написа тя, религиозният режим употребява наложителния хиджаб, с цел да „ покаже облика на владичество, послушание и надзор над дамите “ като средство за надзор на обществото.

„ Представете си ирански дами, които в продължение на 44 години са били принудени да носят було за глава, дълги палта и тъмни панталони в летните горещини. По-лошото е, че те са били под психически напън да се придържат прецизно към наложителния хиджаб, всичко това, с цел да запазят имиджа на религиозните ислямски мъже и да подсигуряват сигурността и чистотата на дамите. Сега същите тези дами са подложени на полово принуждение и тормоз.

В писмото си и в отговорите си до CNN Мохамади разказва произшествия на полово принуждение против нея и други арестувани дами в разнообразни затвори от 1999 година насам. 

Според Мохамади половото принуждение против арестувани дами „ доста е повишено “ след митингите, които обгърнаха Иран предходната година, което я кара да опише насилието като „ редовно “.

„ В пандиза чух разказите на три дами от митингите, които са били полово насилвани. Една от тях е известна активистка на студентското придвижване, която при влизането си в пандиза подала тъжба до управляващите и съобщила, че след ареста на улицата ръката и кракът ѝ били оковани с белезници и вързани за двата пръстена в горната част на вратата на колата. И в това състояние тя е била полово насилвана “, споделя Мохамади.

Тя добавя, че с друга затворничка са посетили „ карантинната “ зона на пандиза под предлог, че носят храна на друга арестувана и че са видели младата жена там със синини по корема, ръцете, краката и бедрата.

Иранското държавно управление отхвърли необятно публикуваните изказвания за полови похищения против арестувани, в това число в задълбочено следствие на CNN предходната година, като ги назова „ погрешни “ и „ неоснователни “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР