Иран затегна правилата за носене на хиджаб и обяви операция,

...
Иран затегна правилата за носене на хиджаб и обяви операция,
Коментари Харесай

Иран ще преследва грешници от женски пол без хиджаб

Иран стегна разпоредбите за носене на хиджаб и разгласи интервенция, която включва арестуване и гонене на дами без обичайното облекло. Началникът на полицията в Техеран Абасали Мохамадиан разгласи " Операция Нур ", която започва по волята на религиозни фигури в страната.
Новите правила плануват дамите с открити лица да бъдат преследвани и наказани и лишени от обществени услуги. На " грешниците " без хиджаб ще бъде неразрешено да напущат страната, както и да употребяват обществени медии, а също по този начин ще бъдат задължени да заплащат санкция.

Операцията беше оповестена няколко дни след тирада на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей, който означи, че всички дами би трябвало да съблюдават правилото за носене на хиджаб, без значение от персоналните убеждения, напомня италианската организация АНСА.

Въпреки стягането на разпоредбите, съгласно доста изследвания на публичното мнение, в това число от реформаторския вестник Sharg, към 84 % от интервюираните декларират, че са срещу задължението да носят хиджаб.

Полицейски сили бяха ситуирани през днешния ден по улиците на Техеран, с цел да обезпечат използването на новите правила, само че доста дами пристигнаха в центъра на иранската столица без хиджаби като форма на митинг. Много от тях бяха задържани, а в центъра на Техеран имаше яростни конфликти с полицията, оповестиха деятели в обществените мрежи.

Активисти оповестиха, че тази интервенция е противозаконна, защото проектозаконът за " непорочие и хиджаб " към момента не е утвърден от Народното събрание. Традиционното облекло стана наложително след Ислямската гражданска война в Иран през 1979 година, а всеобщи митинги против насилственото носене на хиджаб избухнаха през 2022 година след убийството на Махса Амини от иранската морална полиция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР