Иран ще разпусне нравствената си полиция на фона на продължаващите

...
Иран ще разпусне нравствената си полиция на фона на продължаващите
Коментари Харесай

Победа на протестите в Иран: главният прокурор обяви разпускане на нравствената полиция - Свят

Иран ще разпусне нравствената си полиция на фона на продължаващите от месеци митинги, избухнали поради гибелта на Махса Амини. Младата жена бе пребита до гибел в ареста поради хипотетично погрешно носене на хиджаб.

Заявлението направи основният прокурор на страната Мохамед Джафар Монтазери на религиозна конференция в неделя, представен от Би Би Си. Все още няма различен ирански формален източник на информацията.

Попитан дали нравствената полиция е разпусната, той дава отговор: „ Нравствената полиция няма нищо общо със правосъдната власт и е закрита оттова, откъдето е основана “.

В Иран контрола върху силите на реда реализира Министерството на вътрешните работи.

Нравствената полиция в Иран следи за спазването на ислямския кодекс за облеклото. Именно тя арестува Амини.

В събота Монтазери съобщи пред иранския парламент, че законът, който изисква дамите да носят хиджаб, ще бъде преразгледан.

Дори нравствената полиция да бъде закрита, това не значи, че десетилетният закон ще бъде изменен – отбелязва Би Би Си.

Протестите, ръководени от дами и наричани от управляващите „ бунтоне “, обгърнаха Иран, откакто 22-годишната Амини умря в арест на 16 септември, три дни след арестуването ѝ от нравствената полиция в Техеран. Протестите излязоха от границите на Иран - такива в символ на съпричастност с иранските дами се организират в редица страни по света.

Смъртта на Амини беше катализатор на безредици, само че те са и разследване от недоволството против бедността, безработицата, неравенството, несправедливостта и корупцията.

Ако бъде доказано, премахването на нравствената полиция ще бъде отстъпка, само че няма гаранции, че тя ще бъде задоволителна, с цел да спре митингите, при които стачкуващите изгарят покривалата на главите си.

От Ислямската гражданска война през 1979 година насам в Иран съществуват разнообразни форми на нравствена полиция, само че последната ѝ версия - известна публично като Gasht-e Ershad - е главно натоварена с използването на ислямския кодекс за държание в Иран.

Нейните елементи стартират да патрулират през 2006 година, с цел да наложат спазването на разпоредбите за обличане, които изискват от дамите да носят дълги облекла и не разрешават къси панталони, скъсани дънки и други облекла, считани за нескромни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР