Иран ще остави изключени камерите на надзорния орган за атомна

...
Иран ще остави изключени камерите на надзорния орган за атомна
Коментари Харесай

Иран ще остави изключени камерите на МААЕ, докато ядрената сделка не бъде възобновена

Иран ще остави изключени камерите на надзорния орган за атомна сила на Организация на обединените нации до обновяване на нуклеарна договорка от 2015 година, съобщи през днешния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ), представен от Ройтерс.

Иран е уведомил МААЕ, че е премахнал нейно съоръжение, в това число и 27 камери, които са сложени според контракта от 2015 година, откакто предишния месец организацията одобри резолюция с рецензии към Техеран.

" Няма да включим камерите на МААЕ, до момента в който другата страна не се върне към нуклеарната договорка ", съобщи ръководителят на Иранската организация за атомна сила Мохамад Еслами.

Насър Канаани, който е представител на иранското външно министерство, упрекна генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси в " непрофесионални, нечестни и неконструктивни възгледи " за техеранската нуклеарна стратегия.

Освен това иранският представител добави, че Техеран се надява, че в случай че Съединени американски щати проявят благосклонност, скоро ще може да се стигне до обновяване на нуклеарното съглашение.

Сделката от 2015 година постановяваше ограничавания на нуклеарната стратегия на Иран стратегия в подмяна на отменянето на интернационалните наказания против Техеран.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от съглашението и още веднъж наложи стопански наказания. В отговор иранските управляващи нарушиха рестриктивните мерки по нуклеарната договорка.

Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР