Иран потвърди в неделя смъртна присъда за шведско-ирански дисидент за

...
Иран потвърди в неделя смъртна присъда за шведско-ирански дисидент за
Коментари Харесай

Иран потвърди смъртната присъда на шведско-ирански дисидент

Иран удостовери в неделя смъртна присъда за шведско-ирански отстъпник за " тероризъм ", което се случи две години след изгубването му на летище в Турция, заяви уебсайтът на правосъдната власт Mizan Online, представени от БГНЕС. Хабиб Чааб е арестуван в Иран от октомври 2020 година, откакто изчезна по време на посещаване в Турция и беше изправен пред съда в Техеран, който не признава двойно поданство. Чааб, който беше приет за отговорен по обвинявания в " корупция на земята " и образуване на бунтовническа група, беше наказан на гибел на 6 декември. В неделя беше доказано, че Върховният съд на Иран е удостоверил решението.

„ Смъртната присъда на Хабиб Фараджоллах Чааб по обвинявания в корупция на земята посредством образуването и ръководството на бунтовническа група, наречена Харакат ал-Нидал, и планирането и осъществяването на голям брой терористични интервенции в провинция Хузестан, беше утвърдена от Върховния съд ”, заяви Mizan Online.

Иран упрекна Харакат ал Нидал в „ съдействие с други терористични групи “, в това число в нахлуване през 2018 година против боен церемониал в Ахваз в югозападния район Хузестан, при което съгласно управляващите бяха убити 25 и ранени съвсем 250. Чааб е последният човек, наказан на гибел, откакто беше приет за отговорен за участие в Харакат ал-Нидал, която Техеран назовава " терористична група ". Миналата седмица съд в Ахваз осъди на гибел шестима мъже за офанзиви, които са " изпълнили заповедите на своите европейски водачи ". Те бяха приети за отговорни за " въоръжени интервенции " сред 2017 година и 2019 година, при които бяха убити четирима души, в това число боец и двама членове на паравоенните сили на Иран Басиж, се споделя в известието.

Ислямска република Иран екзекутира повече хора всяка година, в сравнение с всяка друга нация, като се изключи Китай, съгласно правозащитни групи, в това число Amnesty International. Миналия месец правосъдните органи на Иран екзекутираха кюрдски деятел, който беше наказан за убийството на лавица Правозащитни групи нарекоха екзекутирания политически пандизчия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР