Иран отвърна на удара - тази нощ ирански ракети поразиха

...
Иран отвърна на удара - тази нощ ирански ракети поразиха
Коментари Харесай

Няма жертви от силите на НАТО при иранските удари срещу бази в Ирак

Иран отвърна на удара - тази нощ ирански ракети поразиха две американски военни бази в Ирак. Атаката е обещаното от Техеран възмездие за гибелта на военачалник Касем Солеймани. Според ирански медии починалите са минимум 80. От НАТО оповестиха, че при ударите няма жертви от силите на алианса в Ирак. Всички в българската дипломатическа задача в Багдад и в комерсиалното ни посланичество в Ербил са добре, оповестиха от външното ни министерство. Двамата български военни инструктори, част от задачата на НАТО, са изведени от Ирак. След офанзивата реакцията на президента Тръмп беше сбита - всичко е наред, написа той в Туитър.

 Архив Архив © БГНЕС
Това е началото на интервенцията " Мъченикът Солеймани " - към два след среднощ локално време от Иран са изстреляни десетки балистични ракети. Поразени са две американски военни бази в Ирак - край северния град Ербил и базата " Ал Асад ", на към 160 км от Багдад. От Ирак потвърдиха, че са били предизвестени за подготвяните офанзиви. Демократи в Конгреса го приканиха да спре с провокациите си против Иран. От Техеран пък обявиха, че това е обещаното възмездие за гибелта на военачалник Солеймани.
Аятолах Али Хаменей: Те получиха подобен пестник нощес - това към този момент е друга работа!
Върховният водач на Иран прикани да се постави завършек на американското наличие в района. Към думите му се причисли и президентът Хасан Рохани. Външният министър на страната се закани, в случай че Съединени американски щати подхващат някакви следващи дейности, Техеран е подготвен да отговори.

Мохамад Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран: " Не ние започнахме ескалацията. Съединените щати водят икономическа война против Иран, те би трябвало да се опомнят. Присъствието на иранците по улиците на доста градове - това море от хора би трябвало да накара Съединените щати да се опомнят. Те би трябвало да спрат да слушат клоуни. Трябва да водят политика, която има връзка с действителността.
Дали това обаче е краят на ескалацията на напрежение в връзките сред Съединени американски щати и Иран?

Лиън Панета, някогашен министър на защитата на Съединени американски щати и някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ: Мисля, че сме на прага на още една война в Близкия изток. Това, което научихме през 21 век е, че доста елементарно се влиза в тези войни, само че е труднo да се излезе.
Според анализатори офанзивата не е целяла огромни провали и доста жертви, а е била по-скоро алегорична. Целта обаче е, в случай че има следващи нападателни дейности, те да бъдат напълно на сметката на Вашингтон. Какво в действителност е атакувано? " Ал Асад " е една от най-големите американски бази - с не една, а две вътрешни транспортни линии. И с кина, заведения за хранене, басейни. Строена е през 80-те години на предишния век. През 2018 година Доналд Тръмп и брачната половинка му посетиха " Ал Асад " по Коледа. В момента в базата служат към 1500 души. Базата край Ербил се намира в релативно спокоен регион. По данни на американските управляващи от септември 2019 година в базата служат и работят към 3600 военни и цивилни от 13 разнообразни националности. Там се образоват и локални военни. Сега на ход е Белият дом.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР