Иран обвини ИДИЛ за атаката на храм, арестува чужди граждани

...
Техеран, Иран – Иран обвини въоръжената група ИДИЛ (ISIS) за
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Иран обвини въоръжената група ИДИЛ (ISIS) за втората атака за по-малко от година срещу голям храм в южен Шираз и арестува група чужди граждани за нападението.

„Мотивацията на това лице от Даеши [свързано с ИДИЛ] беше да отмъсти за екзекуциите на двамата терористи от предишния инцидент“, каза губернаторът на провинция Фарс, където е станала стрелбата.

Иранските държавни медии също изтъкнаха, че ISIS-K, филиалът на Ислямска държава в провинция Хорасан, изглежда е заплашил Иран миналия месец за екзекуцията на двама от своите агенти.

Говорейки в понеделник, Рамезан Шариф, говорител на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC), каза: „Целите на Даеш [ИДИЛ] и други терористи срещу националните интереси и народа на Иран са преплетени“ и обеща, че „ще дадем решителен отговор на терористите“.

Interactive_Iran_shiraz_blast2

Самотен въоръжен мъж, идентифициран като Рахматола Наврузоф от Таджикистан, влезе в светилището Шах Чераг в неделя вечерта и откри огън по поклонници и персонал, като уби един и рани няколко други. По-ранни доклади предполагаха, че са замесени двама стрелци.

Няколко души бяха откарани в болница в критично състояние, като най-малко един човек изпадна в кома, съобщиха свързани с държавата медии.

Храмът, един от най-свещените в шиитския ислям, също беше посегнат на 26 октомври 2022 г., когато въоръжен мъж влезе в комплекса с автомат, уби 13 и рани 40, преди да бъде застрелян.

За тази атака, която иранските официални лица също нарекоха „терористична“ операция, двама мъже от съседен Афганистан бяха осъдени като агенти на ИДИЛ и екзекутирани в началото на юни.

Още трима мъже също бяха съдени и получиха присъди от пет до 25 години затвор за работа с въоръжената група, която пое отговорност за атаката и също така беше отговорна за координираните атаки в Техеран през 2017 г.

Стрелецът от неделя беше задържан на място от членове на персонала на светилището и служители по сигурността.

Полуофициалната новинарска агенция Tasnim в понеделник цитира главния съдия на провинция Фарс Казем Мусави, който казва, че досега 10 души са били арестувани по подозрение, че са замесени в стрелбата, всички от които са чужди граждани.

„Убежището на терористите също беше открито“, каза той, без да дава подробности.

След като пътува до светилището в понеделник, вътрешният министър Ахмад Вахиди каза, че нападателят е бил насочван от чужбина „като част от мрежа“.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР