Иран изстреля в събота десетки безпилотни летателни апарати срещу Израел

...
Иран изстреля в събота десетки безпилотни летателни апарати срещу Израел
Коментари Харесай

Проксита, Оста на съпротивата... въоръжената мрежа на Иран

Иран изстреля в събота десетки безпилотни летателни апарати против Израел в нахлуване, което може да провокира сериозна ескалация сред дългогодишните районни врагове. Техеран се беше заканил да отмъсти на Израел за въздушния удар против консулството му в Дамаск, осъществен на 1 април, което ускори опасенията по отношение на опцията за по-нататъшна ескалация на спора в Близкия Изток, написа Ройтерс. 

Досега Иран не е играл директна роля в спора, който се популяризира в района в продължение на повече от шест месеца от началото на войната в линията Газа, като в същото време поддържа групировки, взели директно присъединяване в него, които нападат Израел, американските ползи и нарушават корабоплаването в Червено море.  

Създадените в продължение на години или даже десетилетия с поддръжката на Иран групировки дефинират себе си като " Оста на съпротивата " против Израел и въздействието на Съединени американски щати в района. 

Оста включва освен „ Хамас “, палестинската формация, която разпали сегашния спор в Близкия Изток, като атакува Израел на 7 октомври, само че и придвижването „ Хизбула “ в Ливан, придвижването „ Ансар Аллах “ (хусите) в Йемен, както и редица разнообразни шиитски въоръжени групи в Ирак и Сирия.  

През четирите десетилетия след Ислямската гражданска война (1979 г.) Иран образува и поддържа все по-голям брой съюзнически бойни сили в разнообразни елементи на Близкия Изток. Иранските елитни сили " Кудс ", част от Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР), дават отговор за интервенциите зад граница и служат като съществена точка за контакт с въоръжените групировки, като също по този начин им дават образование, оръжия и средства за поощряване на иранските районни цели, означи основаният в Съединени американски щати мозъчен концерн Council on Foreign Relations.
" Хизбула " в Ливан 
„ Хизбула “ ( " Партията на Бог " ), е основана от Иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) през 1982 година за да се бори против израелските сили, които нахлуват в Ливан през същата година. Тежковъоръжената формация, която е и авторитетен състезател на политическата сцена, споделя иранската шиитска ислямистка идеология и е считана даже за по-влиятелна от ливанската страна. 

„ Хизбула “ служи като модел за други подкрепяни от Иран групировки в района, някои от които тя поучава или образова. Съединените щати и други държавни управления, в това число съюзените с Вашингтон арабски страни от Персийския залив, включват „ Хизбула “ в листата на терористичните организации. 

От началото на октомври групировката прави съвсем ежедневни набези против израелски цели по ливанско-израелската граница, което провокира най-тежката замяна на огън сред двете страни от пълномащабната Израелско-ливанска война през 2006 година насам, отбелязва Ройтерс. 

„ Хизбула “ твърди, че нападенията ѝ са помогнали за разпокъсването на части от израелската войска, като в същото време са довели до изселването на десетки хиляди израелци, които бяха принудени да изоставен домовете си наоколо до границата. Израелските въздушни и артилерийски удари принудиха и десетки хиляди ливанци да избягат. 

Според израелски източници по сигурността от 7 октомври насам Израел е умъртвил към 240 бойци на „ Хизбула “, включително няколко висши командири в Ливан, в допълнение към още 30 души, убити при израелски удари в Сирия. Общо взето, това е равно на загубите на „ Хизбула “ във войната от 2006 година, написа „ Ройтерс “. 
" Хамас "
Палестинската формация „ Хамас “, оповестена за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз, има комплицирани връзки с Иран, написа „ Радио Свободна Европа “. 

Основана през 1987 година по време на Първата интифада (палестинско въстание), „ Хамас “ е отклонение на палестинското поделение на „ Мюсюлмански братя “ - ислямистка сунитска политическа организация, учредена в Египет през 20-те години на предишния век.

Политическият началник на „ Хамас “ е Исмаил Хания, който живее в Катар. Военното крило на организацията, Бригадите " Изедин ал Касам ", се командва от Яхия Синуар, за който се счита, че се намира в линията Газа. Според разнообразни източници „ Хамас “ разполага с към 20 000 бойци. 

В продължение на години Иран е предоставял лимитирана материална поддръжка на „ Хамас “. Техеран усилва финансовата и военната си поддръжка за палестинската формация, откакто „ Хамас “ получава властта в линията Газа през 2007 година.

Техеран обаче понижава поддръжката си за „ Хамас “ след съществени различия във връзка с гражданската война в Сирия. Когато спорът избухва през 2011 година, Иран поддържа държавното управление на президента Башар Асад. „ Хамас “ обаче застава зад бунтовниците, които се пробват да смъкват Асад от власт. 

Въпреки това специалисти настояват, че страните към този момент са преодолели разликите си, защото в последна сметка се стремят към една и съща цел: унищожаването на Израел, отбелязва „ Радио Свободна Европа “. 

След като през октомври бойците на „ Хамас “ направиха трансгранично нахлуване против Израел, при което починаха към 1200 души, най-вече цивилни, а над 250 бяха взети за заложници, Иран изрично се разграничи от изказванията, че е взел участие в планирането му.

Сейед Али Алави, учител по Близкоизточни и ирански проучвания в Лондонския университет за ориенталски и африкански проучвания (SOAS), съобщи, че поддръжката на Иран за „ Хамас “ значително се „ лимитира до реторична и морална поддръжка и лимитирана финансова помощ “. Той съобщи, че Катар и Турция, главните съдружници на „ Хамас “, са дали доста по-голяма финансова помощ на палестинската формация.  
" Палестински ислямски джихад "
С към 1000 членове „ Палестинският ислямски джихад “ е по-малката от двете съществени войнствени групи, основани в линията Газа, само че в същото време и по-близката до Иран. 

Основана в началото като поделение на „ Мюсюлмански братя “ през 1981 година, основаването на сунитската въоръжена група е въодушевено от Ислямската гражданска война в Иран две години по-рано. Като се има поради упоритостта на Техеран да откри въздействие в окупираните палестински територии, Иран дава на групировката забележителна финансова поддръжка и оръжия, настояват специалисти.

„ Палестински ислямски джихад “, ръководена от Зияд ан Нахала, е оповестена за терористична организация от Съединените щати и Европейския съюз, отбелязва „ Радио Свободна Европа “.      
Йеменските хуси 
Движението на хусите открива надзор над огромни елементи от Йемен по време на гражданската война, почнала през 2014 година, когато завзема столицата Сана и смъква държавното управление, подкрепяно от Саудитска Арабия - водещата сунитска мюсюлманска мощ в района и главен противник на Иран за районно въздействие. Хусите принадлежат към заидското течение на шиитския ислям и от дълги години поддържат другарски връзки с Иран, отбелязва Ройтерс. 

Войната в Йемен ги вкара в спор със Саудитска Арабия и нейните съдружници от Персийския залив, които, опасявайки се от разширяващото се въздействие на Иран, се намесиха във войната през 2015 година в поддръжка на сваленото държавно управление. През последните години Саудитска Арабия поддържа дипломатическите старания за преустановяване на войната, като през септември предходната година одобри договарящи от хусите в столицата Рияд. 

На 31 октомври хусите оповестиха, че са взели страна в спора в линията Газа, като са изстреляли безпилотни самолети и ракети към Израел. 

През ноември хусите разшириха ролята си в спора, като започнаха целенасочени офанзиви против корабоплаването в южната част на Червено море, заявявайки, че цел на нападенията им са кораби, принадлежащи на израелски компании, плаващи под израелски байрак или насочващи се към израелски пристанища – макар че за някои от атакуваните кораби не е известно да са били свързани с Израел, написа Ройтерс. 

Атаките против комерсиалното мореплаване накараха през януари Съединени американски щати и Англия да стартират да нанасят въздушни удари против обекти на хусите в Йемен. Тогава хусите оповестиха, че всички американски и английски кораби и военни кораби, участващи в " експанзията ", ще бъдат цели за техните удари.

Нападенията нарушиха интернационалната търговия по най-краткия морски път сред Европа и Азия, което накара някои компании да пренасочат корабите си. 

Съединени американски щати считат, че КГИР е оказал помощ при планирането и осъществяването на ракетните набези и офанзивите с дронове на хусите – изказване, което Иран изцяло отхвърля. 

Източници на Ройтерс оповестиха през януари, че командири от КГИР и „ Хизбула “ са на място в Йемен и оказват помощ за насочването и контрола на офанзивите против корабоплаването в Червено море. Хусите отхвърлят каквото и да е било  участие от страна на „ Хизбула “ или Иран в осъществяването на ударите. 

В отговор на нападенията против корабоплаването Съединени американски щати върнаха придвижването на йеменските хуси в листата си с терористични групи. 

Водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори против хусите, упреква Иран, че въоръжава, образова и финансира групировката. От своя страна хусите отхвърлят да са част от мрежата от фракции (прокси милиции) на Иран. 
Ислямската опозиция в Ирак 
Шиитските групировки, свързани с Иран, се трансфораха в мощни играчи в Ирак след началото на ръководената от Съединени американски щати инвазия през 2003 година, създавайки милиции с десетки хиляди бойци, отбелязва Ройтерс. 

Групата от шиитски ислямистки въоръжени фракции, наречена “Ислямска опозиция в Ирак ”, стартира да прави офанзиви против американските сили, ситуирани в Ирак и Сирия, през октомври, като съобщи, че има за цел да отговори на израелските офанзиви против палестинците в Газа и да се опълчи на американските сили, ситуирани в Ирак и района. 

Нападенията стопираха, откакто на 28 януари при удар с дрон бяха убити трима американски бойци в Йордания, което провокира тежки ответни въздушни удари на Съединени американски щати по свързани с Иран цели в Сирия и Ирак.  

През февруари Ройтерс заяви, че ръководителят на елитните сили " Кудс " към Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) е наредил на милициите да преустановят нападенията и да се покрият, с цел да избегнат американски удари по техни висши командири, разрушаването на основна инфраструктура или даже директно възмездие против Иран. 

На 1 април " Ислямската опозиция в Ирак " пое отговорност за въздушно нахлуване против курортния град Ейлат в Израел. 

Шиитските въоръжени групи, които се борят в състава на „ Хашд аш Шааби “ (Народни мобилизационни сили), играят водеща роля в Ирак в битката с радикалната сунитска ислямистка формация " Ислямска страна ", която контролираше обширни територии в Ирак и Сирия сред 2013 и 2017 година. 

Въпреки че членовете на тези шиитски въоръжени групи получават заплати от страната и механически са под управлението на министър-председателя на Ирак, те постоянно работят отвън командната верига на иракската войска. 

Групите, които направиха нападенията на 28 януари против американските сили, включват „ Катаиб Хизбула “ (или Бригадите „ Хизбула “) и групата " Нуджаба " – двете са част от „ Хашд аш Шааби “ и са тясно свързани с иранската Революционна армия. Арсеналът им включва безпилотни летателни апарати с експлозиви, ракети и балистични ракети. Групите са оповестени за терористични организации от Съединени американски щати. 
Сирия
Освен Иран, Сирия е единствената страна, която е част от „ Оста на съпротивата “. 

" Отношенията сред Иран и режима на президента Башар Асад в Сирия са стратегически съюз, в който въздействието на Иран е доста, само че не безусловно, което демонстрира баланс сред взаимозависимост и партньорство ", съобщи пред „ Радио Свободна Европа “ Хамидреза Зизи, теоретичен помощник в Германският институт за интернационалните връзки и въпроси на сигурността. 

Дългогодишният съюз стартира още от поддръжката на Дамаск за Техеран по време на опустошителната Ирано-иракска война (1980-1988 г.). 

Когато ръководството на Асад бе сложено под въпрос по време на Гражданската война в Сирия, иранската Революционна армия се включи през 2013 година в спора, с цел да подсигурява, че той ще се задържи на власт. 

Експерти считат, че все още на територията на Сирия се намират стотици командири и офицери от КГИР, които Иран дефинира като " военни съветници ". Техеран е построил и огромна мрежа от милиции в Сирия, формирана най-вече от афганистански и пакистански бойци, отбелязва „ Радио Свободна Европа “. 

Хамидреза Азизи съобщи, че точно тези милиции са дали на Иран " надълбоко въздействие върху делата на страната ", макар че това не съставлява директен надзор над цялостната власт върху Сирия. " Режимът на Асад резервира стратегическата си самостоятелност, като взема решения, които обслужват неговите национални ползи и тези на съдружниците му ", сподели той. 

Бригадата „ Фатимиюн “, формирана от афганистански бойци, и Бригадата „ Зайнабиюн “, формирана от пакистански бойци, съставляват по-голямата част от прокси милициите на Иран в Сирия, прецизира „ Радио Свободна Европа “. 

„ По създание те са подразделения на КГИР и се намират под техен директен надзор “, съобщи Грегъри Брю, анализатор на Иран в основаната в Ню Йорк консултантска компания за политически риск „ Eurasia Group “. 

Афганистанските и пакистанските милиции играят основна роля в битката с бунтовническите групи, противопоставящи се на режима на Асад по време на гражданската война. Има сведения, че Иран освен е дал поданство на афганистанските бойци и техните фамилии, само че и е улеснил приемането и на сирийско поданство, написа „ Радио Свободна Европа “. 

Смята се, че Бригадата " Фатимиюн ", по-голямата от двете прокси милиции, разполага с няколко хиляди бойци на територията на Сирия, а Бригадата „ Зайнабиюн “ – с по-малко от 1000 бойци. 

Въпреки, че е част от " Оста на съпротивата ", сирийското държавно управление на Асад не играе директна роля в сегашния спор в линията Газа. Въпреки това сирийската територия е сцена на ескалиращо напрежение, отбелязва Ройтерс. 

Това включва неотдавнашните набези на подкрепяни от Иран милиции против американски сили на изток, израелските въздушни удари в Сирия против ирански боен личен състав и членове на „ Хизбула “, както замяна на огън сред окупираните от Израел Голански възвишения и Югозападна Сирия. 

Сирийското държавно управление от десетилетия е непосредствен съдружник на Иран. Както Техеран, по този начин и Дамаск, настояват, че иранските сили, ситуирани в Сирия, имат консултативна роля по покана на държавното управление. 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР