Иран и световните сили са много близо“ до възстановяването на

...
Иран и световните сили са много близо“ до възстановяването на
Коментари Харесай

Скоро ще бъде възстановено ядреното споразумение между световните сили и Иран

Иран и международните сили са „ доста близо “ до възобновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година което има за цел да ограничи нуклеарната стратегия на Техеран в подмяна на премахването на строгите наказания против страната, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

През 2018 година някогашния американски президент Доналд Тръмп отдръпна Вашингтон от пакта, след което Иран стартира да нарушава нормите по съглашението.

„ Сега сме доста покрай съглашение и се надявам, че то ще бъде допустимо “, сподели Борел по време на присъединяване си във Форума в Доха.

Според анализатори евентуален неуспех на договарянията по възобновяване на съглашението може да докара до районна война или до налагането на нови наказания против Иран. В резултат на това международните цени на петрола, които към този момент набъбнаха доста поради спора в Украйна, ще останат под напън.

Специалният представител на Европейски Съюз за нуклеарните договаряния с Иран Енрике Мора съобщи през вчерашния ден, че ще отпътува през днешния ден за Техеран, с цел да се срещне с иранския основен договарящ.

Иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан съобщи тази седмица, че може доста скоро да има нуклеарно съглашение, в случай че Съединени американски щати бъдат прагматични.

Но чиновниците на Съединени американски щати бяха по-предпазливи в оценката си на напъните за възкръсване на съглашението, защото към момента има няколко сложни за разрешаване казуса. Иран желае от Съединени американски щати да отстранен Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война (IRGC) от листата си с терористичните организации

Техеран също по този начин търси гаранции, че Съединените щати няма да се отдръпват едностранно от което и да е съглашение. Степента, до която глобите ще бъдат анулирани, е друга сензитивен въпрос.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР