Иран, Саудитска Арабия и Египет са сред 6-те нации, които ще се присъединят към икономическия блок БРИКС

...
Иран и Саудитска Арабия са сред шестте нации, поканени в
Коментари Харесай

Иран и Саудитска Арабия са сред шестте нации, поканени в четвъртък да се присъединят към блока на развиващите се БРИКС икономики

От ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ и МОГОМОЦИ МАГОМЕ Associated Press 24 август 2023 г., 4:04 ч. Китай и Южна Африка. Тези пет членки се съгласиха на срещата на върха тази седмица да разширят блока.

Това е вторият път, когато БРИКС решава да разшири. Блокът беше сформиран през 2009 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай. Южна Африка беше добавена през 2010 г. Блокът БРИКС представлява около 40% от световното население и допринася за повече от една четвърт от световния БВП.

Трима от другите лидери на групата присъстват на срещата на върха и присъстваха заедно с Рамафоса за обявяването, включително бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, индийският премиер Нарендра Моди и китайският президент Си Дзинпин.

Руският президент Владимир Путин не пътува за срещата, след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест за него през март за отвличане на деца от Украйна. Той участва виртуално в срещата, а Русия беше представена на обявяването в Йоханесбург от външния министър Сергей Лавров.

___

Новини от света на AP: https://apnews.com/world-news

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР