Иран е финализирал сделка за закупуване на изтребители Су-35 от

...
Иран е финализирал сделка за закупуване на изтребители Су-35 от
Коментари Харесай

Иран обяви, че е постигнал споразумение с Русия за покупка на Су-35

Иран е финализирал договорка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия, оповестиха държавните медии в страната, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БНР.

Военновъздушните сили на засегнатия от наказания Иран разполагат със застаряващ флот от самолети и се мъчат да придобият аварийни елементи, с цел да летят бойни им самолети

В изказване до Организация на обединените нации Техеран сподели, че е почнал да се обръща към " страни за закупуване на бойни самолети ", с цел да попълни флота си след войната сред Иран и Ирак през 1980-88 година

" Русия разгласи, че е подготвена да ги продаде ", откакто през октомври 2020 година изтече срокът на рестриктивните мерки за закупуването на стандартни оръжия от Иран според Резолюция 2231 на Организация на обединените нации, се споделя в изказването, публикувано късно в петък от формалната осведомителна организация ИРНА.

" Бойните самолети Су-35 са механически допустими за Иран “, се показва в него.

През последната година Техеран построи мощни връзки с Москва в разнообразни браншове, в това число военните.

Киев упрекна Техеран, че доставя на Москва дронове Шахед-136 " камикадзе ", употребявани при офанзиви против цивилни цели след нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година - изказване, което Ислямската република отхвърля.

Съединените щати показаха безпокойствие от възходящото военно съдействие сред Иран и Русия, като представителят на Пентагона Джон Кърби предизвести през декември, че наподобява Русия евентуално ще продаде на Иран изтребители.

Кърби сподели, че съгласно някои известия ирански водачи са обучавани за ръководство на самолети " Сухой " в Русия и че Техеран може да получи самолети следващата година, което " доста ще укрепи военновъздушните сили на Иран спрямо районните му съседи ".

В момента Иран разполага най-вече с съветски изтребители МиГ и " Сухой ", които датират от руската ера, както и някои китайски самолети, в това число Ф-7. Някои американски изтребители Ф-4 и Ф-5, датиращи отпреди Ислямската гражданска война от 1979 година, също са част от флота му.

Съединените щати започнаха да постановат още веднъж наказания на Иран през 2019 година, година след едностранното отдръпване от иранската нуклеарна договорка при тогавашния президент Доналд Тръмп.

Споразумението от 2015 година даде на Иран облекчение от интернационалните наказания в подмяна на ограничение на подозрителната му нуклеарна стратегия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР