Иракският премиер Адел Абдул Махди се оттегли след привиза на

...
Иракският премиер Адел Абдул Махди се оттегли след привиза на
Коментари Харесай

Иракският премиер подаде оставка след два месеца протести

Иракският министър председател Адел Абдул Махди се отдръпна след привиза на най-висопокопоставения шиитски свещеник към Народното събрание да премисли поддръжката си за него, с цел да избегне " детонация на гражданското неодобрение и тиранията ", съобщи " Ройтерс ".

В подписано от него изказване се споделя, че оставката е " отговор на този апел " и че ще я показа пред Народното събрание. Не се показва точна дата. Призивът пристигна от аятолах Али ал Систани, който поддържаше митингите в последните два месеца.

Иракчаните стачкуват за по-добро ръководство и качество на живот, а част от тях са на улиците и с цел да изразят съпротивата си против въздействието на външни сили като Иран или Съединени американски щати. Призивът на авторитетния Систани и оставката на Абдул Махди следват един от най-кървавите дни от началото на митингите, в която десетки починаха в няколко града.

Убитите досега от силите за сигурност са над 400 души, най-вече млади протестиращи. Според някои данни ранените са над 15 хиляди души.

Най-голямата рецесия в Ирак от години се задълбочи и поради намесата на Иран. Президентът Бархам Салих увери, че Абдел Махди ще подаде оставка, в случай че се откри заместител, само че медии в района писаха за напъните на Техеран да предотврати рухването на държавното управление му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР