Иракският министър на отбраната Сабит ал-Абаси каза, че преговорите с

...
Иракският министър на отбраната Сабит ал-Абаси каза, че преговорите с
Коментари Харесай

САЩ се изтеглят от Близкия изток? Не всички аплодират това

Иракският министър на защитата Сабит ал-Абаси сподели, че договарянията с съдружните страни ще стартират през идващите дни за установяване на график за преустановяване на задачата на водените от Съединени американски щати съдружни сили против “Ислямска страна ”. Според формалната осведомителна организация на Ирак ИНА, " графикът за евакуиране на съдружните сили ще бъде избран по-късно ". Имайте поради, че сходни договаряния сред държавните управления на Съединени американски щати и Ирак започнаха през август 2023 година преди началото на спора сред Израел и ХАМАС.

Ситуацията беше разказана по-подробно в изказване на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин. В идващите дни Съединени американски щати и Ирак ще стартират срещи на работните групи на Висшата военна комисия, които „ ще обезпечат прехода към дълготрайно двустранно партньорство в сигурността “. Експертите в работните групи чакат да разработят „ най-ефективния път за еволюцията на обединението “, с цел да „ не позволен в никакъв случай възраждането на “Ислямска страна “. Си-Ен-Ен добави, че Вашингтон желае графикът за евакуиране на войските да вземе поради актуалната обстановка в Ирак и степента на непоклатимост на държавното управление и силите за сигурност. Но иракското управление счита, че „ датите за евакуиране на войските не би трябвало да зависят от никакви условия “.

Нека в този момент не търсим неточности в изказванията на Съединени американски щати. Те търсят комфортни формулировки, с цел да оправдаят стъпката си. Но може да се смята за несъмнено, че откакто напуснаха Афганистан, известието на Съединени американски щати за желанията им да изоставен Ирак не наподобява като алегоричен акт, макар зараждащото се чувство, че те ще „ изоставен, с цел да останат “. Сирия би трябвало да последва Ирак. Специалният представител на съветския президент Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев е прав, когато сподели, че за Съединени американски щати „ без да употребяват територията на Ирак, ще бъде невероятно да поддържат логистиката и да поддържат военни контингенти в Сирия “. Възможно е скоро и този въпрос да бъде прегледан.



Сега експертната общественост е насочила нараснало внимание към аргументите за решенията на Съединени американски щати. Разбира се, първото нещо, което хваща окото, е неподходящият за Съединени американски щати районен декор. Близкият изток се гърчи във въоръжени спорове: войната сред Израел и ХАМАС, войната в Йемен, макар съществуването на военни бази в района, действителната загуба на надзор в Червено море и Ормузкия проток. Стана ясно, че Съединени американски щати ще „ заседнат в близкоизточното тресавище “. Това в действителност демонстрира неналичието им на близкоизточна политика и неналичието на време и запаси за смяна на курса по районните азимути. Следователно единственият поврат в подтекста на ожесточената предизборна акция в Съединени американски щати е някакъв поврат към понижаване на военното наличие в този район, което в последна сметка може да се показа като „ достижение “. Имаше късмет да се реализира единодушие по изискванията за връщане към нуклеарното съглашение с Иран, което можеше да се одобри за победа, само че американската дипломация не съумя да реши този проблем.

Загуба има и в световната тактика: въздействието на Русия, Китай и Иран в регионанараства. Корекцията на Съединени американски щати по отношение на Турция явно е закъсняла. Те също не съумяха да основат удобна среда за себе си на петролния пазар, което докара до доста нарастване на цените на горивата в Съединени американски щати. В резултат на това всички близкоизточни сътрудници на Съединени американски щати са развили непрекъснати опасения по отношение на по-нататъшното развиване на събитията. Както двама американски дипломати, работили дълги години в Близкия изток, нагледно се показаха, говорейки за политиката на Съединени американски щати, „ в случай че засадите градина и я изоставите, няма да намерите нищо друго с изключение на бурени, а когато се върнете, ще видите табела в посока на изхода от градината. ”

Заради обективността означаваме, че не всички в Близкия изток приветстват изтеглянето на американските войски от Ирак и препоръчаното им евакуиране от Сирия. Смята се, че логистиката на дейностите на Съединени американски щати значи единствено началото на нов геополитически развой в района. Ето какво да вземем за пример написа арабският експерт доктор Тарек Елзомар на уеб страницата на “Ал Джазира ”: „ Войната на Израел в Газа принуди Съединени американски щати да изоставят доста стратегически постулати във връзка с нашия район. Арабите престават да бъдат център на американската тактика, а иранците, които постоянно съумяват да се възползват от грешките на Америка, имат опцията да преобладават над целия арабски Левант “.

Сега мнозина в района първо чакат усилване на вътрешнополитическата битка в Ирак и разширение на иранския чадър над него. И тогава – първо краткотраен геополитически дискомфорт, а по-късно нова битка. Ето за какво обективно отдръпването на американците от Изтока се трансформира в дестабилизиращ фактор за целия район. Може би Съединени американски щати са възнамерявали хода на събитията по този метод, създавайки повече опасности за другите, в сравнение с благоприятни условия.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР