Иракската централна банка обяви 22-процентно понижение на курса на динара

...
Иракската централна банка обяви 22-процентно понижение на курса на динара
Коментари Харесай

Иракската централна банка понижи с 22 на сто курса на динара

Иракската централна банка разгласи 22-процентно намаляване на курса на динара заради сериозна рецесия в ликвидността, дължаща се на ниските цени на петрола, съобщи Асошиейтед прес.

Сили за битка с всеобщите вълнения бяха изпратени през вчерашния ден преди оповестяването на новината да охраняват централата на банката в Багдад при положение, че известието докара до всеобщи вълнения.

Централната банка разгласи през вчерашния ден новия обменен курс на динара, който е привързан с американския $, ще бъде 1450 иракски динара за един $, когато продава на финансовото министерство. На други банки динарът ще се обменя по курс 1460 динара за $, а за обществеността курсът ще бъде 1470 динара за $.

Понижаването на курса провокира опасения за още по-голямо обезценяване на националната валута.

След спада на цените на петрола по-рано тази година, Ирак е изправен пред невиждана липса на ликвидни средства и държавното управление заема от доларовите запаси на централната банка, с цел да покрие дефицита на настоящи средства. Опитите за въвеждане на промени обаче се сблъскаха със опозиция, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР