Ирак се е превърнал в най-големия бенефициент на инициативата на

...
Ирак се е превърнал в най-големия бенефициент на инициативата на
Коментари Харесай

Китай инвестира в Ирак, след като САЩ се изтеглят от Близкия изток

Ирак се е трансформирал в най-големия бенефициент на самодейността на китайския президент Си Цзинпин " Един пояс, веднъж " (BRI), откакто Съединени американски щати се изтеглят от страната. През миналата година Пекин подписа нови контракти за строителство с Ирак на стойност 10.5 милиарда $, което е част от " мощната смяна " на уговорките на азиатската страна към страните в Близкия изток макар спада на задграничните вложения на Китай. Тези открития са оповестени в отчет на Центъра за зелено финансиране и развиване към университета " Фудан " в Шанхай, оповестява Financial Times.

Решението на Китай за подсилване на икономическите връзки с Ирак, втория по величина производител на нефт в ОПЕК, съответствува с възходящото усещане, че Съединени американски щати се отдръпват от Близкия изток. Китай е затвърдил своята позиция в района в същата година, когато американският президент Джо Байдън публично приключи американската задача в Ирак и се отдръпва от Афганистан.

Връзките сред Пекин и Багдад са се укрепили през последните години. Ирак е третият по величина експортьор на нефт за Китай, който разчита на страните от Близкия изток за по-голямата част от енергийния си импорт, само че управляващите в Багдад се стремят да си обезпечат китайски вложения за модернизирането на западналата инфраструктура, защото доста западни компании не са склонни да влагат в страната. Сред новите покупко-продажби са огромната електроцентрала " Ал Хайрат " в провинция Кербала, възобновяване на интернационалното летище в Насирия и създаването на газовото находище " Мансурия ", наоколо до границата с Иран. През декември Ирак подписа контракти с китайските компании Power Construction Corporation of China и Sinotech за строителството на 1000 нови учебни заведения, които ще бъдат изплатени с артикули от нефт.
Спад в китайските вложения
Докладът показва, че през последната година финансовите вложения и договорното съдействие измежду 144-те страни, участващи в BRI, възлизат на 59.5 милиарда $ по отношение на 60.5 милиарда през 2020 година Стойността на договорите се е повишила до 45.6 милиарда по отношение на 37 милиарда през 2020 година, само че вложенията регистрират спад до 13.9 милиарда по отношение на 23.4 милиарда Общата интензивност на BRI остава с към 48% по-ниска по отношение на равнищата си отпреди началото на пандемията. Проучването демонстрира, че петгодишният проект на комерсиалното министерство на Китай планува задгранични вложения, в това число и планове, които не са част от BRI, на стойност от 550 милиарда $, спад от 25% по отношение на 740 милиарда за интервала 2016 - 2021. В Близкия изток обаче строителните вложения и договорите регистрират напредък от надлежно 360% и 116%, най-много в енергийната и транспортната инфраструктура.
Реклама
Докато Китай влага в петролна и газова инфраструктура в чужбина, държавното управление на страната е спазило обещанието си да приключи вложенията във въглища и да увеличи разноските си за по-чисти източници на сила. Според отчета през 2021 година не са били финансирани нови планове за въглища, а покупко-продажбите за зелена сила са се повишили леко до 6.3 милиарда $. Това демонстрира желанието за по-малки и устойчиви планове.

Последните данни по отношение на BRI са оповестени в миг, когато се възобновява интернационалният спор дали Китай предумишлено тласка разрастващите се страни към дългови клопки, при които Пекин ще може да изземе активи, когато му се дължат пари. Изследователи от " Фудан " означават, че доста от оповестените през предходната година контракти са финансирани посредством заеми, предоставени от китайски финансови институции или реализатори с гаранции от приемащата страна. Притеснението от засилващото се интернационално въздействие на Китай накара Съединени американски щати и Европейски Съюз да се опитат да се опълчват на BRI посредством лични стратегии, като да вземем за пример европейската Global Gateway.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР