Ирак поиска от шведския посланик да напусне страната и отзова

...
Ирак поиска от шведския посланик да напусне страната и отзова
Коментари Харесай

Ирак поиска от шведския посланик да напусне страната и отзова своя шарже д'афер в Швеция

Ирак изиска от шведския дипломат да напусне страната и отзова своя шарже д'афер в Швеция, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Решението бе взето, откакто по-рано през днешния ден иракското държавно управление предизвести Швеция, че ще приключи двустранните дипломатически връзки, в случай че допусне ново изгаряне на Корана на своя територия.

Премиерът Мохамед Шиа ал Судани " изпрати искане до външно министерство шведският дипломат в Багдад да напусне територията на Ирак в отговор на неведнъж издаваните позволения от шведското държавно управление за изгаряне на Свещения Коран, опозоряване на ислямски светини и подпалване на иракското знаме ", се споделя в известие на канцеларията на ръководителя на иракския кабинет, представено от ДПА.

Тази нощ стотици иракчани щурмуваха шведското посолство в Багдад и възпламениха огън в постройката в символ на митинг против подготвяно изгаряне на свещената книга в Стокхолм, което в последна сметка не бе осъществено.

Иракското държавно управление осведоми Швеция, че ще прекъсне дипломатическите си връзки със страната, в случай че шведските управляващи позволен още едно изгаряне на Корана, съобщи Ройтерс.

“Иракското държавно управление осведоми шведския кабинет по дипломатически канали, че повтарянето под каквато и да е форма на случая с изгарянето на Свещения Коран на шведска територия ще наложи дипломатическите ни връзки да бъдат прекратени “, се споделя в изказване на управляващите в Багдад.

Текстът визира и палежа в шведското посолство в Багдад, който е избран като " сериозен пробив в сигурността ".

Тази нощ стачкуващи, ядосани от плануваното изгаряне на копие на Корана, нахлуха в шведското посолство в Багдад и възпламениха дребен огън.

В изказването на иракското държавно управление се показва, че лицата, показали немарливост при защитата на дипломатическата задача, ще бъдат подведени под отговорност. Освен това арестуваните стачкуващи ще бъдат изправени пред съда.

Швеция пък разгласи, че ще повика за съвещания краткотрайно ръководещия на посолството си в Ирак след щурма и подпалването на дипломатическата ѝ задача в Багдад, свързани с планувана за през днешния ден демонстрация в шведската столица, на която е планувано изгаряне на образец на Корана, съобщи Франс прес.

" Това, което се случи, е безусловно неприемливо и държавното управление осъжда тези офанзиви по най-категоричния вероятен метод ", сподели шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Преди разсъмване през днешния ден в Багдад последователи на шиитския набожен водач Муктада Садр нахлуха в шведското посолство и го подпалиха, преди да бъдат разпръснати от полицията с водни оръдия.

Според стачкуващи, интервюирани на място от Агенция Франс Прес, те са реагирали на събитие, планувано за през днешния ден в Стокхолм и позволено от шведската полиция, по време на което се планува да бъде изгорял образец на Корана.

„ Иракските управляващи имат ясно обвързване да пазят дипломатическите задачи и личен състав според Виенската спогодба “, акцентира Билстрьом.

" Очевидно е, че иракските управляващи съществено са се провалили в своите отговорности ", добави министърът.

Персоналът на посолството е „ в сигурност “, заяви шведското външно министерство.

Ако се случи, изгарянето на Корана, планувано сред 13:00 и 15:00 ч. локално време в Стокхолм, ще бъде третото в Швеция от януари насам.

Предишните две сходни прояви провокираха поредност от осъждания в мюсюлманския свят и апели за протест на шведски артикули, показва Агенция Франс Прес.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР