investor.bgЦипрас и Заев получиха награда на Мюнхенската конференция за уреждането

...
investor.bgЦипрас и Заев получиха награда на Мюнхенската конференция за уреждането
Коментари Харесай

Заев: Национализмът дърпа Балканите и Европа назад! Не си мислете, че всичко е почнало от нашите страни

investor.bg

Ципрас и Заев получиха премия на Мюнхенската конференция за уреждането на десетилетния спор сред страните си

Когато Зоран Заев обрисува визията си за разцвет и интеграция на Балканите, има един огромен риск на хоризонта. Премиерът на Република Северна Македония се надява, че идното участие на страната му в НАТО ще бъде част от по-широк развой, който ще обвърже взривоопасния район с Европейския съюз и ще постави основите на икономическото му развиване в идното десетилетие. Но възходът на националистите на изборите за Европейски парламент през май може да блокира тази цел. А продължаващото наличие на балкански националисти вкъщи може да им даде опрощение, написа Bloomberg.

„ Ако желаеме да сме дружно, би трябвало да спрем да мислим, че всичко в света е почнало от нашите страни. И това не важи единствено за Балканите “, споделя Заев в изявление за организацията в Мюнхен.

Той добавя, че интеграцията е метод за повишение на виталния стандарт на някои от най-бедите нации в Европа и за прекъсване на бягството на най-талантливите хора на Запад. Но националистическите настроения, които провокираха най-кървавия спор в Европа след Втората международна война, не престават да провокират разделяне.

Балкански националисти

От Република Северна Македония до Босна националистически настроените политици остават авторитетни на Западните Балкани. В Босна и Херцеговина водачът на сръбското малцинство Милорад Додик се трансформира в най-силния политик с настояването си за делене на страната, която към момента се бори с последствията от войните през 90-те години на предишния век.

„ Надявам се, че политиците ще служат повече на страните си и на общото европейско общество, в сравнение с личните си гласоподаватели или на гласоподавателите на своята партия. Това е бъдещето на света “, декларира Заев.

Той се надява, че участието в НАТО ще помогне на страната му да даде летящ старт на стопанската система, изпаднала в застоялост по време на корупционните кавги, които го доведоха на власт през 2017 година Заев и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас се договориха предходната година за смяна на името на страната, след което Гърция подвигна ветото си върху участието на прилежащата страна в НАТО и Европейски Съюз.

Чуждестранни вложения

Германският канцлер Ангела Меркел похвали в събота двамата водачи за смелостта им в постигането на компромис. „ Бях се отказала. Във всички тези продължителни спорове, на които не намираме решение, в случай че имаш нужната храброст, можеш да намериш решение “, съобщи канцлерът пред публика от високопоставени представители в региона на защитата и външната политика в Мюнхен.

Заев се надява, че участието в НАТО ще докара до растеж на задграничните вложения. Той планува спомагателни вложения на стойност 300 млн. евро (340 млн. долара) на година. През 2017 година страната получи вложения на стойност 181 млн. евро.

Едно от нещата, които не го тревожат обаче, е евентуалната смяна на управлението на Гърция след изборите тази година. Лидерът на гръцката опозиционна партия „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис съобщи предишния месец, че Гърция резервира правото си на несъгласие върху напъните на прилежащата страна за участие в Европейски Съюз.

„ Лесно е да коментираш, когато си опозиционен политик. Мисля, че реториката ще се промени, в случай че пристигна на власт “, споделя Заев.

В събота Алексис Ципрас и Зоран Заев бяха наградени на Мюнхенската конференция по сигурността за уреждането на десетилетния спор сред Атина и Скопие, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Те получиха премията " Евалд декор Клайст " на гала през вчерашния ден. Спорът не беше просто за име, а за еднаквост, сподели в словото си немският външен министър Хайко Маас и похвали Ципрас и Заев като " същински европейски водачи ".

Ципрас съобщи, че първоначално не мислел, че съглашение е допустимо, само че добави: " Никога не казвай в никакъв случай! " И той, и Заев посветиха премията на бъдещето на своите два народа.

Наградата " Евалд декор Клайст " уважава персони с особени заслуги за решение на спорове. Нейните носители до момента са Хенри Кисинджър, Хавиер Солана, Хелмут Шмид, Валери Жискар Д`Естен, Йоахим Гаук и Джон Маккейн.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР