investor.bgснимка: БулфотоМинистерството на здравеопазването предлага на практика същата методика за

...
investor.bgснимка: БулфотоМинистерството на здравеопазването предлага на практика същата методика за
Коментари Харесай

МЗ пак предлага процентът намалена работоспособност да е според най-тежкото заболяване

investor.bg

фотография: Булфото

Министерството на здравеопазването предлага на процедура същата методика за оценка на понижената продуктивност като дефинитивно анулираната от Върховния административен съд (ВАС), вижда се от оповестено предложение на ведомството за допълнение на наредбата за здравната експертиза.

Текстовете са качени на уеб страницата на Министерството и на портала за публични съвещания. Крайният период за подаване на мнения е 31 юли т.г.

Здравното ведомство още веднъж предлага при съществуване на няколко увреждания, без значение дали са болести от общ темперамент, или с причинна връзка, за които се показва обособен % понижена продуктивност, окончателната оценка да взима поради най-високия %, даден за най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания няма да се вземат поради, само че ще се изписват в експертното решение на ТЕЛК комисиите.

В претекстовете си здравното министерство цитира данни, съгласно които има нарастване на освидетелстваните лица, които не са получили % трайно понижена продуктивност, който да им подсигурява и инвалидна пенсия. Според ведомството с тази методика са отпаднали случаите на голям брой леки увреждания, само че са се удостоверили случаите с тежки увреждания, които се нуждаят доста повече от интеграция в обществото.

Според претекстовете на Министерството функционалните дефицити, които подхождат на под 50% трайно понижена продуктивност, са леки и даже и мултиплицирани поради няколко болести не водят до значителен функционален недостиг на хората.

Въпросната методика за оценка на трайно понижената продуктивност беше въведена през 2018 година В края на януари тричленен състав на Върховен административен съд я анулира след серия тъжби. Тогава съдът уточни, че при приемането на наредбата са липсвали статистически данни за броя на хората с повече от едно увреждане и не е направен разбор за съвместимостта и с правото на Европейски Съюз.

Министерството на здравеопазването апелира пред петчленен състав на Върховен административен съд, който удостовери решението на тричленния състав, като посочи, че текстовете не са обосновани.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР