Инвестицията във виртуална валута, не означава непременно сигурна печалба. Това

...
Инвестицията във виртуална валута, не означава непременно сигурна печалба. Това
Коментари Харесай

Узрели ли сме за криптовалутите?

Инвестицията във виртуална валута, не значи безусловно сигурна облага. Това към този момент стартира да става всеобщо събитие и е време да внесем малко изясненост.

Вероятно множеството хора са чували по какъв начин някой е вложил минимални средства в крипто валута като BitCoin (биткоин) и в този момент е по-богат с няколко хиляди. Това не е невероятно, особенно в случай че средствата са били вложени в края на 2012 година, споделя Румен Стамов, шеф „ Частно банкиране “ в ПИБ.

Всъщност първата идея за криптовалута е генерирана още през 98-ма година на предишния век. Тогава това е направено от Вей Дай за B-money и Ник Шабо Bit-gold. Точно 10 години по-късно (2008г.) японецът Сатоши Накамото намира действителното им приложение, посредством решения на някои доста комплицирани математически задания, нерешени до този миг и точно той измисля термина Биткойн. Прави това в профилирана публикация отразяваща задълбочени научни знания в математиката, криптографията, компютърните мрежи и несъмнено в осведомителните технологии. Това „ зрее” 12 месеца и година по-късно се ражда Биткойн мрежа, посредством пускане на първия биткойн клиент с отворен код и стартира издаването на първите биткойни. Първоначално цената на биткойн се дефинира от хората във форумите. Интересен факт е, че най-сериозната договорка по това време е за покупка на пица на стойност 10 000 биткойна. След това историята на Биткойните, стартира да се написа – основава се и Биткойн борсата Mt. Gox.

В наши дни на Биткойн се падат (+/-) 90% от оборота в сегмента на виртуалните валути, изчисляван на обща стойност над 170 милиарда щ.долара. За съпоставяне година и половина по-рано (първите месеци на 2016г.) общата стойност на виртуалните валути беше почти 10 милиарда щ.долара. Може да си визиите какъв напредък има тази валута.



Ще бъде едва в случай че единствено кажем, че цената на BitCoin крипто валутата се е покачила, по отношение на година по-рано. Разбира се има и други сходни валути, които заслужават внимание като Ethereum, Dash, Ripple, Monero, LiteCoin, NEM и други Международното скращение на биткоин е BTC (като USD, BGN или EUR).

Много хора преди гледаха на тези „ виртуални пари” с подигравка или като на някакво краткотрайно събитие, което няма никакво бъдеще. Сега всеобщо другари споделят публикации и статуси за биткоин в обществените медии, от сорта на „ Моментът, в който даваш на сина си първия биткоин “.

Веднага върша уточнението, че това не са някакви „ акции “, които могат да се купят на ниска цена и продадат скъпо. Това в действителност е една революционна технология, която към този момент можеш да обмениш на доста места, бързо и несъмнено, против действителни пари или онлайн покупки. Не би трябвало обаче да забравяме, че както цената на английския паунд варира и има своите слаби и мощни дни, това важи с цялостна мощ и за всички виртуални пари. Може и да е събитие, през което просто би трябвало да минем, след което да вземем някои значими поучения.

Всъщност какво е крипто валута?

Крипто валутата е повече от виртуална валута. Това е технология, чието приложение е същото като на аналогивите па  ри. Тази валута не се разпечатва на хартия от централната банка на която и да е страна, заради което зад нея не стои никое държавно управление, финансова политика, което може да въздейства фрапантно. Не стои и опцията да се печатат безчет пари, съгласно потребностите на стопанската система. Няма и ограничавания като интернационалните граници и специфични декрети, само че в същото време с това има способи да се придвижва и съхранява на книжен притежател.

Крипто валутите имат децентрализирана мрежа, основана на блокчейн технология, което в действителност е гражданска война в актуалния ни живот. Най-популярната и най-стара криптовалута е BitCoin. Може да се каже, че със основаването на биткоин се сътвори и валутата на бъдещето, само че към момента е в доста ранна фаза. Смятам, че е въпрос на време тя да навлезе в всекидневието на всеобщия консуматор до толкоз, че да заплаши съществуването на печатници като тази на Българска народна банка. Не очаквайте да си купите още на следващия ден кисело мляко от магазина до вас с биткоини.

Ето няколко значими характерности на крипто валутата

Това не е валута на някоя нация или общественост. Това е валута на всеки човек. Всеки, който има достъп до интернет може да прави интервенции без значение дали се намирате в екзотичната Република Палау, състояща се от над 241 острова, на изток от Филипините и желаете да получите пари от някой от България без медиатори.

В България имаме чудесно развита банкова система и услуги на над средноевропейско равнище, само че това не е по този начин в най-слабо развитите страни, където повече от 2.2 милиарда индивида нямат достъп до банкови услуги, а за други 4 милиарда тези услуги са извънредно лимитирани. Именно за това доти Организация на обединените нации стартира да употребява криптовалута, с цел да доставя филантропични помощи (примерно в Йордания).

Тъй като крипто валутата е логаритъм, тя е предсказуема. Ако харесваш алгорътъма, си купуваш. Ако не, не си купуваш. Алгоритъмът обаче ще работи по този начин, както е изработен. Проектиран е на процедура да няма човешка интервенция, която да го трансформира, в случай че над 50% от мрежата не гласоподава за смяна.

Тъй като няма централизиран орган, който да издава тези валути, милионите консуматори по света имат части от листата с транзакции (т.нар. леджър), чиито логаритъм сглобява и не може да се манипулира. Представете си, че си купувате мобилен телефон на три елементи – предния панел от Европа, батерията от Южна Корея, а задния похлупак от Китай. Получавате телефона си на три елементи, които обаче постоянно се сглобяват по един и същи метод.

Издаването на BitCoin е лимитирано. Ще има единствено 21 милиона биткоина и това е всичко.

Един от проблемите на националните пари е, че в даден миг някоя страната може да се изкуши и да стартира да печата повече пари от плануваното, а това рано или късно води до … неприятни последици. От основаването си, досега е имало доста катаклизми и проблеми, само че все пак биткоин направи теста на времето.

Тепърва ще се основават мобилни приложения за биткоин, тъй като капацитетът е в действителност огромен. Биткоин е изработен за интернет епохата. Това е технология, която към този момент е основана и публикувана. Не може никой да я върне или скрие, тъкмо както не може да се отстрани интернет. Възможностите са неограничени, а валутата е единствено първото приложение на виртуалните пари.

Какво в действителност стои зад биткоин и за какво има стойност? Това е доверието, тъкмо както при съвсем всички други валути, тъй като те от дълго време не са обезпечени със злато. Тоест, пазара дефинира цената им. Когато хората стартират да губят доверие в биткоин ще продават биткоин, а цената надлежно ще пада.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР