Инвестицията позволява на всеки, който не иска парно, да се

...
Инвестицията позволява на всеки, който не иска парно, да се
Коментари Харесай

Как да паднат сметките за парно

Инвестицията разрешава на всеки, който не желае парно, да се откаже, а инвестицията се изплаща за към 3 години.В София сходен метод към този момент не се планува, макар че може доста да увеличи доверието на потребителите в столичната топлофикация.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Ако има нещо извънредно неприятно в сметките за парно, то това е такса " Сградна апаратура " в тях, както и годишните изравнителни заплащания. И в случай че при последните въпреки всичко остава смирението, че плащаш за нещо, което най-малко те е стоплило, то не по този начин стои въпросът с разноските за общи елементи. Една от най-непрозрачните такси може да доближи 50-60% от крайната месечна сума, а за хора, които са се отказали от парното, тя е неизбежният месечен разход единствено тъй като тръбите минават през жилищата им. Нервите се опъват до краен лимит, когато градският монополист повдига плещи и нехае за този проблем, а клиентът се оказва в обстановката да желае да се откаже от услуга, а да не може.
И до момента в който държавната софийска Топлофикация не прави нищо по въпроса, постоянно с аргумента, че " няма какво и по какъв начин ", частната топлофикация на ЕВН в Пловдив сподели тъкмо противоположното. От няколко години компанията осъществя пилотен план, който демонстрира, че могат да се отстраняват горните проблеми - а в следствие сумите в сметките понижават и стават доста по-прозрачни.

Хоризонтирай щранга

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Става дума за преустройството на отвесната вътрешна апаратура в хоризонтална. При първата тръбите минават от избите до последния етаж през всички етажи и стаи, ситуирани една под друга. Това са най-вече многофамилни жилищни здания, строени до 1990 година, и за доста живущи те са нежелани (например отопляват се с климатик). Те обаче няма по какъв начин да ги изрежат без да пита, тъй като най-малкото рискуват сериозна повреда, както и финансови и законови последици.

При хоризонталните отоплителни съоръжения, които се ползват в новите здания, има единствено един отвесен щранг, който минава през обща част на всеки етаж - сервизно помещение или стълбищна площадка. От него излизат самостоятелни разклонения към всеки апартамент, а на входа му се инсталира апарат за самостоятелно премерване на топлинната сила, излиза наяве от плана на ЕВН.

В случая ЕВН вършат пилотен тестов план със 7-етажна постройка, издигната през 1975 година, без ограничения по енергийна успеваемост, като огромен брой от жилищата са с истинската си дървена дограма. В общите стълбищни пространства прозорците също не са подменяни през миналите 40 години. Блокът е с по 4 жилището на етаж, т.е. общо 28 парцела.

" Основната цел на плана беше преустрояване на сградната апаратура в нейната обща част в стълбищните пространства до входовете на всеки от жилищата, без да се влиза вътре в тях. Така всеки от притежателите имаше свободата да реши дали да продължи да употребява самостоятелно услугата или не. Да изберат по кое време, по какъв метод и на каква цена да преустроят тръбите към своите радиатори вътре в жилището ", изясняват от сдружението, което интензивно предлага към този момент услугата.

Как излиза математиката

По данни на ЕВН преустройството на общите елементи на сградната апаратура е коствало приблизително по 377 лева с Данък добавена стойност за всеки един от 28-те жилището, или общо 10 556 лева за общите елементи на цялата постройка. В случая разноските са били поети от " ЕВН Топлофикация " поради пилотния план, а в бъдеще ще са за сметка на клиентите. Разходите по преустрояване вътре в жилищата варират сред 600 и 700 лева, само че те засягат единствено тези, които желаят да останат на парно отопление.

" Конкретната сума зависи от метода, по който всеки от тях избра да бъде осъществен ремонтът в парцела му ", изясняват от сдружението. Така общите разноски за преустрояване на отоплителната апаратура на парното излизат към 1000 лева на апартамент.

След 3 минали отоплителни сезона (2015/16, 2016/17 и 2017/18 г.) е открито, че междинният разход за топлоенергия, отдадена от сградна апаратура след осъщественото преустрояване, е общо 56.53 лева с Данък добавена стойност за апартамент, или по към 4 лева на месец. Това е с 85% по-малко от плащаното от потребителите преди ремонта. " Изчисленията сочат, че в случай че не беше осъществено преустройството, този разход за топлоенергия, отдадена от сградна апаратура, щеше да бъде общо 384.22 лева с Данък добавена стойност за трите отоплителни сезона на апартамент ", показват от ЕВН. С други думи, спестените пари са 327.69 лева на апартамент.

Така инвестицията би се възвърнала изцяло от спестените разноски за отопление в интервал от към 9 години, в случай че се вземат поради регистрираните икономии за миналите 3 години. С отвод от отопление на жилището възвращаемостта е за към 3 сезона, като по-късно се заплаща минимална такса за общите елементи.

На входа на всеки парцел са инсталирани самостоятелни топломери, които разрешават на потребителите сами да управляват топлоподаването към своя апартамент. С това отпада нуждата от самостоятелни разпределителни устройства (топломери) на самите радиатори. Отчитането на отоплението за всеки един парцел е изцяло самостоятелно и се прави отдалечено всеки месец.

" Съгласно законодателството сградната апаратура е благосъстоятелност на притежателите на парцели в съответната постройка. Само те групово могат да решат дали и по какъв метод да преустроят сградната апаратура в своята постройка ", споделят от ЕВН. В техния случай през 2015 година " EVN Топлофикация " е направила реорганизация на отвесната сградна апаратура в хоризонтална след единодушието на всички живущи. Ремонтните действия в цялата постройка, в това число вътре в парцелите, са лишили сумарно 20 дни.

" Капитал " изпрати въпроси до столичната " Топлофикация " дали и в София би могло да се приложи подобен модел, който несъмнено би провокирал интерес. Коментарът беше, че не възнамеряват предлагането на сходни или различни ограничения. От една страна, сдружението е в тежко финансово положение, а десетки пъти повече клиенти и надлежно нужните вложения биха били доста по-големи. От друга обаче - без радикална смяна в метода на отчитане на потребената сила и гаранции за клиентите, че заплащат това, което в действителност са употребявали, няма по какъв начин да се чака " Топлофикация София " да излезе от рецесията.
В битието на непрозрачността
Когато потребителите не знаят защо тъкмо заплащат, се натрупва съмнение към компанията снабдител (било за парно, ток, вода), а оттова и желанието за отвод от тази услуга, която на доктрина би следвало да е извънредно ефикасна. Положението е такова, макар че Директивата за енергийната успеваемост на Европейски Съюз задължава страните членки да вкарат транспарантни правила за систематизиране на разноските за топлинна сила или топла вода в здания. България обаче не е осигурила бистрота и акуратност при отчитането на самостоятелното ползване на парно, което да разреши на клиентите да контролират потреблението си на сила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР