Инвестицията на Microsoft в OpenAI може да е в нарушение

...
Инвестицията на Microsoft в OpenAI може да е в нарушение
Коментари Харесай

ЕК взема на прицел инвестицията на Microsoft в OpenAI

Инвестицията на Microsoft в OpenAI може да е в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз за сливания.

Това обявиха антитръстовите регулатори от Блока след сходно предизвестие, през декември.

Американският софтуерен колос, който предходната година се ангажира да влага над 10 милиарда $ в OpenAI с позиция без право на глас в борда, съобщи, че не има никаква част от компанията разработчик на ChatGPT, отбелязва Reuters.

Европейската комисия съобщи, че следи от близко развиването на обстановката.

" Европейската комисия ревизира дали инвестицията на Microsoft в OpenAI може да предстои на преразглеждане според Регламента на Европейски Съюз за сливанията ", допълват управляващите, настоящи като орган за защита на конкуренцията в Европейски Съюз.

Комисията даде на заинтригуваните страни период до 11 март да дават мнения по отношение на конкуренцията във виртуалните мрежи и разработките с генеративен изкуствен интелект.

Освен това тя изпрати претенции по тези две тематики до няколко огромни цифрови компании.

" Приканваме фирмите и специалистите да ни оповестят за всички проблеми в региона на конкуренцията, които могат да виждат в тези браншове, като в същото време следим от близко партньорствата в региона на изкуствения разсъдък, с цел да подсигуряваме, че не нарушават безпричинно пазарната динамичност ", съобщи ръководителят на антитръстовия орган на Европейски Съюз Маргрете Вестагер.

Припомняме, че Microsoft влезе в борда на OpenAI без право на глас в края на ноември предходната година.

Този ход потуши част от въпросителните по отношение на интереса на софтуерния колос към стартъпа след бурния месец, в който контролиращият нестопански съвет на компанията уволни и по-късно още веднъж назначи основния изпълнителен шеф Сам Алтман.

Перспективите на OpenAI са преплетени с Microsoft, откогато тя влага 13 милиарда $ в разработчика на ChatGPT и интегрира моделите ѝ за изкуствен интелект в Office и други свои платформи.

Досега обаче колосът нямаше публично посланичество в борда на шефовете, който управлява стартъпа. Именно поради това Microsoft се оказа сюрпризирана, когато се развихри сагата към Алтман.

" Явно направихме верния избор, като взехме решение да си партнираме с Microsoft. Развълнуван съм от това, че новият ни директорски съвет ще ги включи като наблюдаващ без право на глас ", разяснява Алтман, като добави, че OpenAI не е изгубила нито един чиновник при разтърсванията.

Microsoft стартира да влага в OpenAI още през 2019 година, в началото с към 1 милиард $.

Оттогава инвестицията се е разраснала до близо 13 милиарда $. Microsoft също по този начин е интегрирала технологиите на OpenAI в артикули като търсачката Bing и разнообразни други софтуери.

За разлика от множеството стартъпи в Силициевата котловина, OpenAI не беше структурирана като типична корпорация с огромни елементи от капитала, следени от създателите.

По-скоро тя беше част от организация с нестопанска цел, основана през 2015 година

Бордът на шефовете управлява нестопанската организация, която " работи като повсеместен управителен орган за всички действия на OpenAI ", съгласно информация в блога на компанията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР