Инвестиционното портфолио на Масайоши Сон и неговата SoftBank продължава да

...
Инвестиционното портфолио на Масайоши Сон и неговата SoftBank продължава да
Коментари Харесай

Големите частни инвестиции държат компаниите в САЩ извън борсата

Инвестиционното портфолио на Масайоши Сон и неговата SoftBank продължава да се разраства

© Toru Hanai Още по тематиката
Травис Каланик върна напрежението в Uber

Бившият изпълнителен шеф на компанията изненадващо номинира хора за два управителен поста в компанията
2 окт 2017
Сделките на фирмите за частни вложения доближиха следкризисен връх

Мегасделките способстват за 25% растеж при вложенията
1 окт 2017 Страхът от промяна на пазарите също лимитира интереса на фирмите. Големите вложения в стартъпи от страна на вложители като японската SoftBank понижават желанието на фирмите да излязат на борсата, написа Reuters. SoftBank играе ролята на " звездата " в една непрекъснато разширяваща се група от огромни вложители, измежду които и суверенни фондове от Близкия изток. Това се оказва проблем за Уолстрийт, където към този момент от години първичните предлагания са необичайност, а огромните такива граничат с мираж. Надеждите на борсовите играчи се подвигнаха по-рано през тази година, когато в показателите се появи софтуерната Snap, разработваща приложението Snapchat, която обаче не се показва на равнището на други софтуерни компании и сега цената на акциите ѝ е с 10% по-ниско, в сравнение с беше през март при борсовия дебют.

Насоката на вложителите

Досега огромните вложители се насочваха главно към обществени компании, само че през последните години това се промени и вярата за тях е, че непубличните компании ще им донесат по-голяма възвръщаемост. Това докара до затворен кръг и в този момент самите компании избират да останат отвън борсата, като работят с по-малко напрежение, в същото време събирайки огромни рундове от вложения.

Според данните на NASDAQ през последните две десетилетия обществените компании в Съединени американски щати са намалели на половина. Спадът при обществените предлагания се усеща най-силно от 2014 година насам – годината, в която досегашните огромни вложители в обществени сдружения се насочиха към вложения в непублични софтуерни компании. Прогнозите на анализаторите са, че скоро би трябвало да има възкръсване на предлаганията. През последните седмици на борсата в Съединени американски щати се появиха Switch, MongoDB и Roku. Скоро там ще дебютират и ForeScout Technologies и Zscaler.

С нерешителност

Много от фирмите не желаят да излязат на борсата в близко бъдеще и заради причина, друга от огромните вложения в непублични компании. От избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати насам показателите са в непрекъснато нанагорнище нагоре и страхът от огромна промяна се ускорява. Анализаторите показват, че всички останали фактори допускат взрив на обществените предлагания - от началото на годината Dow Jones и NASDAQ са нарастнали с над 25% и пазарната волатилност е ниска. Миналата седмица Dow Jones мина кота 23 хиляди пункта за пръв път в историята си.

Според Бари Дилър, вложител и президент на InteActiveCorp и Expedia, огромните вложения са премахнали обичайна причина компаниите да излизат на пазара. " Няма причина да си обществена компания, в случай че нямаш капитал. Почти никоя от огромните софтуерни компании сега няма потребност от капитал. "

Дълбоките джобове на SoftBank

Най-големият от вложителите е японската SoftBank, която през последните години усили още повече вложенията си към американски стартъпи. През май компанията сътвори най-големия софтуерен капиталов фонд - на стойност 93 милиарда $, дружно със суверенния фонд на Саудитска Арабия. От началото на годината тя е направила минимум 14 вложения непосредствено в компании.

Сред тях са инвестиция от 3 милиарда $ в WeWork и такава за 500 млн. $ в Social Finance. Скоро се чака SoftBank да завърши и инвестицията си в Uber, която ще бъде под формата на изкупуване на акции за 10 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР