Инвестиционният процес по всички стратегически проекти върви. Категорично не е

...
Инвестиционният процес по всички стратегически проекти върви. Категорично не е
Коментари Харесай

Цеков: Стратегическите инфраструктурни проекти вървят, строителството не е спирало

„ Инвестиционният развой по всички стратегически планове върви. Категорично не е спирано строителство “ , съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков , осведомиха от Министерство на регионалното развитие.

Като образец районният министър уточни, че се строи интензивно пътя Видин–Ботевград в сектора сред Видин и Макреш. Трасето сред Макреш и Бела е пред довеждане докрай и ще бъде признато в границите на тази година. Участъкът сред Мездра и Ботевград се строи интензивно и според контракта би трябвало да бъде приключен до края на 2024 година Останалите сектори от пътя Видин–Ботевград са със период на довеждане докрай 2025 година Пари в бюджета са планувани за целия план .

Цеков добави, че по сходен метод стои въпросът за автомагистралата сред Русе и Велико Търново . Договорът е подписан в края на предходната година. Срокът за планиране за двата сектора е до март и април 2024 година Независимо от това, към този момент е направен механически план за един дребен сектор от към 8 км и позволение за градеж за него ще бъде издадено през този месец.

„ Във фаза екологична процедура в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ се намира процесът за последния сектор от автомагистрала „ Струма “. Изчакваме решението “, сподели още Цеков. Той изясни, че има подписан контракт за строителство за платно отвън Кресненското дефиле в посока от Гърция към София.

„ Ще предложим в допълнение транспортно решение, тъй че да изведем транспортния трафик отвън Кресненското дефиле и пътят в дефилето да остане за локално прилагане. Това ще даде опция да съхраним биоразнообразието, да предотвратим опциите за произшествия в дефилето. Инициирано е възлагане на процедура за идентифициране на съответно трасе. Все още няма точки, по които ще мине, само че това не препятства строителството на източния сектор отвън дефилето ” , разяснява Цеков пред „ Българска национална телевизия “.

В отговор на въпрос дали средствата за Автомагистрала „ Струма “ са под риск министърът изясни, че в случай че не се откри решение и строителството не се извърши в границите на програмния интервал до края на 2029 година рискуваме да загубим европейско финансиране за предходните сектори на автомагистралата, защото европейското финансиране за сегашния сектор е едвам 300 млн.

Регионалният министър изясни, че мнението на дирекция „ Модернизация на администрацията “ на Министерски съвет не подлага на критика направените от Министерство на регионалното развитие оферти за промени в Закон за устройство на територията, а показва кардинално мнение, че Законът за устройство на територията се нуждае от дълбока промяна за понижаване на административната тежест в капиталовия развой .

„ Никой не оспорва това мнение. Такава дълбока промяна се прави постепенно, а проблемите, които имаме с въпросните градежи, възлагани от страната и от общините, са належащи “, сподели министърът във връзка с оферти законопроект за смяна на Закон за устройство на територията. Цеков изясни, че измененията се отнасят единствено за обществени градежи, които служат за публично прилагане. Те не съставляват прошка за противозаконните градежи , а целят да се даде опция да се вкарат в употреба тези обществени градежи, които са годни, за разлика от предлагането на служебния министър Иван Шишков, което касаеше всички противозаконни градежи.

Регионалният министър съобщи, че ВиК браншът е хронично недофинансиран . ВиК мрежите са извънредно остарели, загубите на вода са над 55%. Същевременно с това ВиК секторът не е ръководен съответно.

Цеков заяви, че инспекция за разноските за електрическа енергия на ВиК операторите , които са един от най-големите консуматори, е открила, че без значение, че има държавен снабдител – „ ВиК енерджи “, който продава на допустимо най-изгодната цена – борса плюс 2,83% надценка, редица ВиК оператори имат подписани контракти на доста по-високи цени с външни снабдители. И даде образец с ВиК Шумен, което купува електрическа енергия на цена 63,50 лв. над борсата, в случай, че в случай че я е купувало от „ ВиК енерджи “, е щяло да заплаща 5-6 лв. над борсата. ВиК Варна е купувало електричество на цена 12,75 лв. над борсата, ВиК Стара Загора – 26,88 лв. над борсата. Така единствено за 8 месеца пет ВиК оператора са разходвали 2,3 млн. лв. повече.

„ Инструктирахме неотложно да бъдат прекъснати всички контракти на неизгодни цени и всички ВиК оператори да преминат към най-изгодния, държавния снабдител „ ВиК енерджи “ , съобщи Цеков. Той беше безапелационен, че са нужни кадрови промени на тези места, където е ощетен ВиК операторът, защото нарасналите цени на електрическата енергия се отразяват на цената на водата .

Министърът разгласи също, че са открити извънредно високи хонорари на шефове или членове на управителни препоръки на ВиК оператори – сред 7000 и 11 000 лв. И означи, че има извънреден дисбаланс, тъй като служащите в бранша са едни от най-ниско платените. Вече е направена промяна в „ Български ВиК холдинг “ ЕАД.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР