Инвестиционни сделки с бизнес имоти на обща стойност 190 млн.

...
Инвестиционни сделки с бизнес имоти на обща стойност 190 млн.
Коментари Харесай

Наемите в този наш град стигнаха до небесата

Инвестиционни покупко-продажби с бизнес парцели на обща стойност 190 млн. евро са завършени в България през 2023 година Най-голям дял – малко над 50% от този размер, се падат на офис площите, следвани от хотелите и комерсиалните площи, демонстрират данните на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton.

Данните на компанията демонстрират, че идващите по интензивност са сегментите на хотелите и комерсиалните площи, надлежно с 18% и 17% от общия размер. След огромната портфолио договорка на CTP през 2022 година, през миналите 12 месеца логистичните и индустриални парцели означиха по-скромни размери. Спецификата на този пазар обаче е, че се купуват главно добре работещи и съвременни здания, по-рядко парцели с добра локация, само че с потребност от съществени вложения. За 2023 г.  размерът на този сегмент е 6% от общия, съобщи Pariteni.bg.

“Инвестиционният пазар се вписва напълно в трендовете от предходните години – и като размер, и като видове покупко-продажби. Наблюдаваме изразителен превес на българските купувачи, в това време – главно преводи с подценени активи или такива с капацитет за добавена стойност “, заключи Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman&Wakefield Forton.

 

ОФИС ПЛОЩИ

Обемът на наемните покупко-продажби за офис площи в София доближи 181.7 хиляди квадратни метра, което връща пазара към равнищата от предкризисните 2018-2019 година Спецификата е, че тогава огромна част от покупко-продажбите бяха за разширения, отдаване на площи в градеж и с навлизащи на пазара наематели, до момента в който през последните две години следим висок дял на подновяванията на контракти.

С под 15 000 кв. м новозавършени здания в столицата, 2023 година е една от рекордно слабите като нови офис планове в историята на офис пазара. Това от една страна докара до съвсем нулев дял на отдаването на площи в градеж. От друга страна задържа равнищата на свободни площи към 15.5-16.5% - релативно високи, само че постоянни на фона на усъвършенстването на площи в IT и BPO бранша. През последното тримесечие на 2023 година данните на Cushman&Wakefield Forton демонстрират 15.6% свободни площи клас А и Б на софийския пазар.

“През последната година следим отчетливо разделяне в търсенето на офис площи – от ден на ден наематели се ориентират към качествени, съвременни и софтуерни здания, въпреки и на по-висока цена. Това се отразява на равнищата на претовареност и наеми, както в обособени планове, по този начин и в другите офис зони. Определено към този момент можем да приказваме за пазар на две скорости “, разяснява Йоанна Димитрова, зам.-мениджър " Офис площи “ в Cushman&Wakefield Forton.

Според нея свиването на IT и BPO бранша в световен проект ще изправи офис пазара пред известни провокации. В същото време обаче следим оживление в други сегменти, като продължаващо разгръщане на гъвкавите офис площи и зареждане на офис пазара с наематели, които в началото са били клиенти на коуъркингите.

В региона на гъвкавите офис площи бързото развиване на пазара продължава, главно в сегмента на бизнес постройките. Големите оператори на пазара към този момент се утвърждават и огромна част от договорите са за навлизането им в офис здания по огромните булеварди и в покрайнините на София. Към края на 2023 година в София оперират близо 64 000 кв. м гъвкави офиси, като упованията са през 2024 година да бъдат отворени над 13 000 нови квадрата. 

По отношение на наемните равнища 2023 година означи забележим растеж, основно около покачващите се равнища на инфлация и оформянето на атрактивни офис зони с съвсем нулева незаетост в София. Търсените наеми за първокласни офис площи в центъра на София доближиха 17 евро/кв. м към края на 2023 година Предвид мощно лимитираното предложение в тази част на града прогнозите са за продължаващо гладко повишаване. В търсените офис зони по огромните булеварди офертните наемни равнища на първокласни площи се движат към 13-16 евро/кв. м, до момента в който тези за по-нисък клас площи са в границите на 9-11 евро/кв. м.

ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ

Ритейл парковете бяха основен мотор на пазара на търговски площи през 2023 година, регистрирайки извънредно огромна интензивност. За интервала бяха построени и въведени в употреба 18 обекта с обща повърхност от 174 000 кв. м – растеж от 130% по отношение на миналата 2022 година, демонстрират данните на Cushman&Wakefield Forton.

" Представянето на ритейл парковете през 2023 година беше устойчиво, като тази наклонност ще остане годна и за 2024 г. Очаква се построяването на спомагателни 100 000 кв. м отдаваеми площи. На този декор, комерсиалните центрове се намират във високо плато на виталния си цикъл. Тук не чакаме да има основна смяна през идните месеци ", разяснява Георги Муховски, зам.-мениджър на отдел “Търговски площи " в Cushman&Wakefield Forton.

През 2023 година в страната са отворили общо 220 000 кв. м нови магазини в шопинг центрове и ритейл паркове. От тях към 80% са съсредоточени в ритейл парковете. В началото на тази година в градеж са нови 5 ритейл парка с обща повърхност 77 000 кв. м, а други 20 000 кв. м са разширения на отчасти отворили уреди. В развой на обмисляне са още 7 парка с повърхност 95 000 кв. м.

Според наблюденията на компанията главните участници на пазара на търговски площи през 2023 година са дискаунт веригите и супермаркетите.

След леко повишаване през второто тримесечие, наемните равнища на основните търговски улици в огромните градове се стабилизираха и останаха непроменени до края на годината. Бул. Витоша в София завърши 2023 година с наемни равнища към 54 евро/кв. м, по отношение на 53 евро/кв. м преди година. При комерсиалните центрове, годината стартира и приключи с леко повишение на наемните равнища. В главните търговски центрове в София равнищата доближиха 37 евро/кв. м по отношение на 35 евро преди година. При ритейл парковете, при започване на годината бе регистрирано леко повишаване, което бе последвано от стабилизация в идващите три тримесечия. Стабилните наемни равнища в този сегмент се дължат на засиленото предложение на нови търговски площи. Нивото на наемите в ритейл парковете към края на 2023-та година е към 11 евро/кв. м по отношение на 10.50 евро преди година. Съществен растеж на наемите не се чака.

ИНДУСТРИАЛНИ ПЛОЩИ

София приключва 2023 година с общ размер от 2 млн. кв. м съвременни складови и логистични площи. Периодът бе белязан от известно оживление – през последните 12 месеца са приключени 268 000 кв. м нови площи, до момента в който за цялата 2022 година общата повърхност на всички нови планове е едвам 122 000 кв. м.

По данни на Cushman&Wakefield Forton главната централизация на нови обекти e в зоните на Божурище на запад и Елин Пелин в посока изток.

" Проектите в границите на Околовръстния път също записват умерено оживление през 2023 година Там за първи път от години насам има съществуване на нови бази за отдаване чартърен и свободни площи ", разяснява Жоро Ангелов,  управител " Индустриални и логистични площи ".

По предварителни данни в градеж в София са планове с обща повърхност от 293 хиляди кв. м, от които за отдаване чартърен са едвам 16%. От компанията чакат площите в развой на създаване, както и плануваните такива, да продължат да се усилват.

Компаниите от секторите бързооборотни артикули и комерсиалните вериги са най-активни на пазара като наематели и вложители в площи. Други дейни бизнес браншове са логистика, дистрибуция, куриери и онлайн магазини.

В резултат на лимитираното предложение, свободните площи ще продължат да понижават. За последните 5 години техният дял варира сред 2% и 4% от общия размер, като през 2024 година те ще бъдат сведени до 1-2%. Наблюдава се повишаване на търсенето, което ще усвои наличните площи в новите паркове, създадени на умозрителен принцип.

Индексацията на цените и неналичието на предложение докара до повишаване на наемните равнища. Цените на новопостроени първокласни складови площи в границите на Околовръстния път на София се чака да бъдат в диапазона 5.40-5.90 евро/кв. м. За парцели отвън Околовръстното шосе равнищата ще варират сред 4.9 и 5.40 евро/кв. м.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР