Инвестиционната среда в ЕС е по-малко привлекателна отколкото преди 3

...
Инвестиционната среда в ЕС е по-малко привлекателна отколкото преди 3
Коментари Харесай

Глобалната конкурентоспособност на ЕС е под заплаха

Инвестиционната среда в Европейски Съюз е по-малко привлекателна в сравнение с преди 3 години спрямо световните съперници.    Цените на силата са най-голямото предизвикателство пред капиталовата среда в Европа и главният мотор на влошаващата се конкурентоспособност на Европейски Съюз през последните 3 години.    Регулаторната среда е на второ място измежду провокациите, в това число наблюдаващия се спад в качеството на използване на инструментите на Европейски Съюз за по-добро контролиране.   Това са част от главните констатации в годишното проучване на, оповестява Българската стопанска камара, която е част от процеса от 22 години.

Барометърът на промените на BusinessEurope преглежда представянето на световната конкурентоспособност на Европа въз основа на основни индикатори, обхващащи данъчно облагане и обществени финанси, бизнес среда, нововъведения и умения, достъп до финансиране и финансова непоклатимост.    •Притокът на директни задгранични вложения в Европейски Съюз е намалял с 66% през 2021 година спрямо 2019 година, за разлика от 63% нарастване в Съединени американски щати през същия интервал, излиза наяве от проучването.   •Броят на капиталовите планове на зелено в Европейски Съюз е намалял с 15% сред 2021 година и 2022 година спрямо 18% нарастване в Съединени американски щати през същия интервал.   •Цените на природния газ на едро са се нараснали в Европейски Съюз с над 1100% сред 2019 година и техния пик през 2022 година, спрямо покачване от към 200% в Съединени американски щати и 100% в Япония.   Европейските компании са изправени пред вероятността за дълготрайно повишаване на цените на силата до равнища, които са доста над тези, при които работят главните им съперници, както и пред по-бързото увеличение на регулаторната тежест спрямо тях, отбелязва президентът на BusinessEurope Фредрих Персон. 

Важен фактор за невъзможността за привличане на по-високи равнища на вложения в Европейски Съюз е политиката на субсидиране на индустрията, която се следи в други райони на света. Пример в това отношение е Законът за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати. Персон показва, че световната конкуренция за вложения, претовареност, напредък и софтуерни нововъведения се взема решение от привлекателна бизнес среда с елементарни и ясни правила.  Сред главните рекомендации от проучването са:   •Премахване на регулаторните бариери пред европейския обединен пазар в области като енергетика, околна среда, цифрови технологии, търговия на дребно, банкиране и капитал, опазване на здравето и защита.
•Ускоряване и опростяване на опростете процедурите за издаване на разрешителни и финансиране, които са основни спънки пред планове и вложения, нужни за сполучлива екологична и цифрова промяна.
•Увеличаване на комерсиалните благоприятни условия посредством подписване и одобрение на търговски съглашения, по-специално с Австралия, Индия, Чили, Мексико, Нова Зеландия и Меркосур. Подпомагане на доставките и достъпа до сериозни първични материали посредством бързо приемане на добре създаден Закон за сериозните първични материали, който да подсигурява доставките.

•Постигане на съглашение по новите фискални правила. То е належащо да се реализира незабавно, преди страните членки да образуват и одобряват своите бюджети за 2024 година Вземайки поради високите равнища на дълг и недостиг в някои страни, надеждната и спазвана рамка е от значително значение за поддържане на устойчивостта на обществените финанси в Европейски Съюз.
•Гарантиране, че финансовото контролиране поддържа достъпа на предприятията до финансиране по време на сложния интервал, в който следим възходящи банкрути в Европейски Съюз. По-специално новите пруденциални правила за финансовите институции, в това число използването в Европейски Съюз на интернационалното съглашение Базел III, не би трябвало доста да усилват финансовите условия като цяло.
•Насърчаване на различни на банковото кредитиране източници на финансиране, в това число възстановяване на достъпа до рисков капитал и активизиране на повече личен капитал.

•Гарантиране, че дейностите в поддръжка на устойчивото финансиране са пропорционални, работещи и дават отговор на потребностите на финансовите пазари, както и на действителната стопанска система, с цел да оказват помощ фирмите да финансират своя преход и да насочат вложения в поддръжка на кръгова и зелена стопанска система.
•Цифровизация на обществената администрация, в това число създаване на сигурен и ефикасен интерфейс с бизнеса.
•Изграждане на нужната цифрова инфраструктура, в това число широкомащабна 5G мрежа, е от значително значение, с цел да разреши на Европейски Съюз да внедри и употребява най-новите технологии и да разреши на предприятията да се конкурират в международен мащаб. Европейски Съюз би трябвало да поддържа посредством схеми като програмата „ Цифрова Европа “ по-големи вложения в региона на киберсигурността.
•Ускорено използване на регулаторните „ пясъчни кутии “, което да разреши по-по-бързо изпробване и тестване на нововъведения и технологии от последващо потомство.
•Продължаване и по-нататъшно стимулиране на даването на образование, като методите, ръководени от обществените сътрудници, евентуално играят изключително значима роля при даването на хората на подобаващи умения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР