Инвеститорите подценяват нивата, до които ще се повишат лихвите по

...
Инвеститорите подценяват нивата, до които ще се повишат лихвите по
Коментари Харесай

Очаква ли се сериозно повишение на лихвите по кредитите?

Инвеститорите подценяват равнищата, до които ще се покачат лихвите по заемите в еврозоната. Това е предизвестил шефът на Белгийската национална банка Пиер Вунш пред в. " Файненшъл таймс ", предаде Българска телеграфна агенция.

Вунш, който е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка, е бил безапелационен, че ЕЦБ може да спре да покачва лихвените проценти, единствено когато нарастването на заплатите в еврозоната стартира да понижава.

" Трябва да записваме закъснение на темпа на напредък на заплатите, на главната и на общата инфлация, преди да предприемем пауза (при повишението на лихвените проценти - бел. ред.) ", е отбелязал шефът на Белгийската национална банка в изявление за " Файненшъл таймс ".

ЕЦБ усили лихвения % по депозитното облекчение, (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) с невиждано бързи темпове – започвайки от равнище от -0,5 на 100 през предишния юли и достигайки 3 на 100 през март тази година.

" Няма да бъда сюрпризиран, в случай че стигнем равнището от 4 на 100 в един миг ", счита Вунш. Според него разноските по заемите може да се покачат над упованията на вложители, които залагат на догатката, че ЕЦБ ще увеличи лихвения % по депозитното облекчение до малко над 3,75 на 100.

Инвеститори чакат също, че ЕЦБ ще продължи да покачва лихвените проценти и откакто Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати и " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) спрат този развой. Смята се, че последните две финансови институции ще усилят главните си лихви с по 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) на идните си съвещания.

Представители на Управителния съвет на ЕЦБ оповестиха, че считат, че централната банка на еврозоната ще увеличи лихвените проценти на съвещанието си на 4 май. Повечето от тях обаче чакат данни за инфлацията и за равнищата на кредитиране в страните от валутния съюз, преди да решат с какъв брой базисни пункта би трябвало да бъде лихвеното покачване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР