Инвеститорите и ръководителите на финансови институции се тревожат все повече,

...
Инвеститорите и ръководителите на финансови институции се тревожат все повече,
Коментари Харесай

Фалитът на SVB вече има отзвук от Канада до Китай

Инвеститорите и ръководителите на финансови институции се тревожат от ден на ден, че банкрутът на 16-ата по величина банка в Съединените щати Silicon Valley Bank (SVB) може да има домино резултат. Агенция Ройтерс оповестява, че регулаторните управляващи вършат опит да намерят покупател измежду други районни банки, с цел да защитят незастрахованите депозити в банкрутиралата институция, съобщи БНР.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) прави опит да откри банка, в която да се влеят незащитените депозити от SVB, написа Ройтерс с уточнението, че не може да откри дали такава договорка в действителност се разисква.

Агенцията прецизира, че сходно обединение би било доста значимо за всяка евентуална друга банка и евентуално ще изисква регулаторът да ѝ даде специфични гаранции, както и редица други позволения за реализирането на сходна договорка.

Клиентите на SVB в Калифорния недоволстват, че от Федералната корпорация за депозитно обезпечаване (FDIC) не отговорят на въпросите им.

89% от депозитите в банката не са били застраховани, а на 13 март централата и клоновете ѝ би трябвало да отворят, с цел да стартира изплащането на обезпечените депозити. Именно по тази причина чиновниците на SVB да останат на работните си места още 45 дни. Междувременно CNBC заяви, че в петък - деня, в който бе разгласен банкрутът на банката, финансираща главно започващи компании, са раздадени годишните бонуси на чиновниците.

Като се базира на друга медия, малкия екран показва, че те варират сред 12 000 $ за помощник до 140 000 за ръководещите шефове.

В средата на предходната седмица управата на SVB е била осведомена посредством телефонен диалог, че е допустимо понижаване на кредитния рейтинг на банката поради амортизация на облигациите, в които е вложила. Опитът на управлението ѝ да укрепи капитала, в това число и през борсата, се провали, а в това време обезпокоени за вложенията си компании изтеглиха всеобщо депозитите си. Всичко това докара до най-големия банков колапс в Съединените щати от 2008 година, когато банкрутира Lehman Brothers.

Междувременно банкрутът на 16-тата по величина банка в Съединени американски щати има отзив в разнообразни елементи на света. За момента съществени терзания има в Канада, където кредитният портфейл на банката се е удвоил през последната година. Англия също е наранена, като подразделението на SVB в Обединеното кралство е на път да бъде оповестено в неплатежоспособност, като към този момент е прекратило активността си и не приема нови клиенти.

Вълната от терзания към този момент стигна Китай, Дания, Германия, Индия, Израел и Швеция, където американската банка има филиали. Съвместното дружество на SVB в Китай, SPD Silicon Valley Bank Co., се опита да успокои локалните клиенти в нощта против събота, като им подсети, че са операционно самостоятелни и постоянни. Чуват се и гласове, че в случай че държавните управления не се намесят, могат да бъдат наранени хиляди стартъпи по света.

Какво следва

Въпреки първичната суматоха на Уолстрийт, съгласно анализатори, представени от CNN, че колапсът на SVB е малко евентуално да провокира резултата на доминото, който обхвана банковата промишленост по време на финансовата рецесия от 2008 година. " Системата е толкоз добре капитализирана и ликвидна, колкото в никакъв случай не е била ", разяснява основният икономист на Moody`s Марк Занди. " Банките, които в този момент са в усложнение, са прекомерно дребни, с цел да съставляват значима опасност за банковата система ", е неговото мнение.

Какво ще последва зависи от развоя на събитията в понеделник. От FDIC към този момент дадоха обещание, че в първия работен ден от седмицата всички застраховани инвеститори ще имат цялостен достъп до своите депозити. Хората с незастраховани влогове пък се чака да получат " предплатен дял през идната седмица ". Средствата за това нормално идват от продажбите на активи на банкрутирала банка на други банки, само че за момента купувачи не са открити.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР