Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на

...
Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на
Коментари Харесай

На къмпинг Градина се трупа земна маса върху дюни, алармират еколози

Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг „ Градина” край Созопол, се отхвърли от плана. Новината пристигна директно преди началото на инспекцията, която извърши по Южното Черноморие Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) в края на януари. Сега обаче още веднъж дюните са на дневен ред.
Еколози алармират, че на място продължава да се движи тежка техника. Освен това се оказва, че изкопни материали и земна маса се натрупат върху близкия парцел, на който по сведения на природозащитници има дюни .
" В прилежащите територии на " Градина ", където има дюни, то е един парцел, се разкарват тежкотоварни коли, има струпана и земна маса. За това подадох сигнал ". Това съобщи пред Тома Белев, ръководител на Асоциацията на парковете в България. Белев изясни, че е сезирал Регионалната ревизия по околна среда и водите в Бургас (РИОСВ-Бургас), защото е открил, че строителят е насипвал земна маса върху прилежащия на градежа парцел, на който има дюни.

От инспекцията на РИОСВ-Бургас излиза наяве, че към изкопа на парцела е съсредоточена строителна техника, фургони и " депонирани земни маси ". Според Белев вложителят не е спазил и отстоянието от 10 метра за строителство от границите на парцела. Установено е, че в реалност има нахлуване в прилежащите територии. Тома Белев е безапелационен, че няма никакво съображение депонираната маса да се складира върху дюните .

Решението на РИОСВ-Бургас с дата 4 февруари 2019 година гласи още, че " за откритото нарушаване, възложителят на капиталовото предложение е поканен за сформиране на акт за административно нарушаване по реда на Закона за биологичното многообразие ".
Независимо от това обаче излиза наяве, че изкопът в парцела е засипан, а строителните действия - прекратени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР